Хочете читати новини в іншому форматі?.
Підписуйтесь на телеграм-канал НАРОДНА ПРАВДА.
Підписатись можна ТУТ.
Святкова пасхальна випічка повинна бути дуже смачною, адже це головне блюдо світлого християнського свята.
НАРОДНА ПРАВДА передає, як приготувати ніжну і ароматну великодню випічку за рецептом бренд-шефа Андрія Величка, який поділився ним з ТСН.
Loading...
Випікати будемо 4 середніх паски.
Для опари (це перше тісто):.
Популярні новини зараз.
Деякі українці можуть залишитися без пенсії: кого торкнуться зміни.
Карантин продовжать до 11 травня: влада прийняла рішення.
Чистий четверг: чого не можна робити у цей день.
борошно хлібопекарське — 170 г (1 склянка неповний).
молоко — 170 р.
дріжджі сухі — 15 г.
цукор — 20 г.
Для основного тесту:.
борошно італійська — 170 р.
борошно вітчизняна в/з — 360 г.
молоко — 230 г.
мед — 15 г.
ванільний екстракт або ванільний боб.
дріжджі — 2 г.
цукор — 150 г.
жовтки — 120 г.
масло вершкове — 225 г.
сіль — 10 г.
цедра 1 апельсина і 1 лимона.
цукати — 450 г.
ром — 100 г.
олія рослинна (без запаху) для змазування рук.
Як готувати.
Крок 1.
Підготуйте всі інгредієнти і інвентар.
Крок 2.
Готуємо опару.
Трохи підігріваємо молоко (буквально до 30-35°C).
Розчиняємо в ньому дріжджі і цукор.
За допомогою ложки замішуємо тісто.
Воно вийде досить рідке.
Його слід накрити харчовою пластиком і залишити підходити.
Я ще накриваю рушником.
По ідеї за 30-40 хвилин опара збільшиться в 2-2,5 рази.
Підготуємо цукати.
Взагалі, ось які є у вас цукати/сухофрукти, такі і використовуйте.
Промив, курагу нарізав і все залив алкоголем.
Я використовував ром, грам 100.
Можна і інший алкоголь, наприклад, коньяк або віскі.
Замочити і періодично перемішувати.
Якщо вийде замочити цукати алкоголем з вечора, буде взагалі супер, але це не критично.
Крок 4.
Замішуємо основне тісто.
Все так само, змішуємо спочатку рідкі інгредієнти — молоко, мед, яєчні жовтки, ваніль, а далі до них додаємо дріжджі і цукор.
Після цього замішуємо тісто.
Для замісу я використовую міксер і насадка для тіста.
Коли тісто однорідне, додаємо опару і продовжуємо замішувати.
Тільки після цього невеликими партіями, за 3-4 рази вводимо м’яке вершкове масло з цедрою апельсина і лимона, а ось тепер обов’язково солимо.
Я часто забуваю посолити, а це важливо.
Сіль покращує смак і стабілізує зростання дріжджів.
Крок 5.
Тісто необхідно ретельно вимісити — тому я роблю це в 3-4 етапи.
Кілька хвилин місимо тісто за допомогою міксера, далі даємо тісту відпочити і і міксери, накривши його на кілька хвилин рушником.
І так 3-4 рази.
Показник, що тісто готове, воно стає матовим і вже відстає від тієї посудини, в якій замішуєте.
Крок 6.
Перший підйом — накрийте тісто харчовим пластиком і відправте в затишне тихе місце трохи піднятися.
Я рекомендую під миску покласти рушник, так і зверху накрити кухонним рушником.
Все залежить від температури на кухні та якості дріжджів, але, як показує практика, хвилин за 30 тісто підніметься в 2 рази.
Крок 7.
Перша обминка тіста і додаємо цукати.
Цукати попередньо проціджуємо від рому і додаю їх в тісто.
Висипав цукати тісто і кілька разів склав тісто хрест-навхрест.
Взагалі це складання хрест-навхрест дозволяє отримати хорошу волокнисту структуру готового паски.
Крок 8.
Другий підйом.
Підберіть миску побільше, в ній тісто має збільшитися в 3 рази.
Змастіть миску олією і руки теж — тепер перекладіть в неї тісто.
Накрийте Миску харчовим пластиком, укутайте знову в кухонні рушники і залиште в спокої підніматися.
За часом — це може бути і пару годин.
Крок 9.
Остання обминка тіста і формування пасок.
Змастіть стіл рослинним маслом.
Змастіть руки рослинним маслом і викладайте ваше ароматне тісто на стіл.
Тісто трохи обімніть.
Далі за допомогою пластикового скребка-шпателя розділіть його на рівні частини.
У Цьому рецепті виходить близько 2100 г тесту, а це 4 паски по 525 р.
Я використовував паперові магазинні форми діаметра 13 см і висотою 11 див.
Беріть кожен шматок тіста і формуйте з нього кулю, загортаючи краї всередину вниз.
У вас в руках буде гарний кульку зверху.
Цієї красивої стороною і викладайте в форму, щоб краса була зверху.
Виклали на лист для запікання і відправляйте на растойку.
Крок 10.
Є простий спосіб прискорити растойку.
Я використовую вимкнену духовку — ставлю в неї лист для запікання з пасками, а знизу ставлю велику чашку окропу.
І закриваю духовку.
Вимкнену духовку.
Пар випаровується і гріє духовку, утворюючи теплу і вологу атмосферу.
А це ідеальні умови для підйому тесту.
Так тісто має збільшитися в 2 рази і повністю заповнити форму для випікання і навіть трохи вирости над нею такий шапочкою.
Крок 11.
Коли крізь скло ви бачите, що тісто виросло — акуратно діставайте лист для запікання з пасками з духовки.
Акуратно — не трусіть і не бийте — щоб тісто не впало.
Вмикайте розігріватися духовку.
Це близько 10 хвилин.
Після надсилайте паски випікатися.
У мене це зайняло 40 хвилин при температурі 170°C.
Причому перші 5 хвилин тільки нижній нагрів, а потім уже режим випічки, або верх-низ з мінімальною конвекцією.
Крок 12.
Відпочинок готових пасок.
Найважливіше — не їжте їх відразу.
Я не прикрашаю паски, або великодня.
Але хто любить — все просто — білки з цукром і горіхи з цукатами.
Або білий шоколад.
Або шоколадна глазур з гіркого шоколаду.
Або будь-який інший ваш улюблений крем — на ваш смак.
Мій фаворит — пропитываю шматок паски ромом, в якій замочували цукати і їм зі склянкою холодного молока.
На Великдень таке можна собі дозволити.
Раніше НАРОДНА ПРАВДА писала, коли потрібно випікати паски і фарбувати яйця.
Ми розповідали, що в цьому році вартість великоднього кошика за середніми цінами в Україні склала близько 620 грн.