Uniper переведе теплові електростанції потужністю 34 ГВт на «зелений» водень
Uniper переведе теплові електростанції потужністю 34 ГВт на «зелений» водень

Uniper переведе теплові електростанції потужністю 34 ГВт на «зелений» водень

Німецька компанія Uniper планує перевести теплові електростанції загальною потужністю 34 ГВт на водень, вироблений за допомогою електроенергії згенерованої відновлюваними джерелами енергії.

Про це йдеться в угоді про співпрацю з розробки проектів з декарбонізації вироблення електроенергії та секторальної синергії (sector coupling) з акцентом на виробництво і використання водню виробленого електролізом за допомогою відновлюваних джерел енергії, яку дочірня компанія фінського енергетичного концерну Fortum підписала з Siemens Gas and Power, передає renen.

Газові турбіни і газосховища Uniper випробують для транспортування водню і визначать можливість переобладнання вугільних електростанцій.

Siemens Gas and Power готова допомогти декарбонізувати вугільні електростанції за допомогою так званої «коричневої (браунфілд) трансформації», яка передбачає збереження існуючої інфраструктури та інших активів, і значно скоротити викиди газових електростанцій, застосовуючи зберігання енергії і «зелений» газ.

«Зелений водень» може сприяти досягненню кліматичних цілей і, таким чином, є ключем до успішного енергетичного повороту, — говорить Йохен Айкхольт, член правління Siemens Energy.

- Але ми знаходимося на самому початку і спільні проекти націлені на «браунфілд трансформацію» і проектування ланцюжка створення вартості у «зеленому водні», надзвичайно важливі - ми можемо показати, що екологічно чисте енергопостачання, що не містить CO2, можливо і має сенс у реальних умовах і з використанням існуючих електростанцій".

Uniper в рамках своєї нової стратегії планує поступово збільшувати частку "зеленого" газу або "зеленого водню" у своєму звичайному газовому бізнесі, як у виробництві електроенергії, так і в торгівлі енергією.

"Після поетапної відмови від вугілля і переходу до надійного енергопостачання на основі газу, використання «кліматично-дружнього» газу стане важливим кроком на шляху до успішної трансформації енергосистеми; отже, декарбонізація газової промисловості, включаючи виробництво електроенергії на основі газу, необхідна для досягнення кліматичних цілей Німеччини та Європи, — зазначає виконавчий директор Uniper Андреас Ширенбек.

- Ми готові значно прискорити декарбонізацію нашого портфеля».

Uniper, до якої свого часу відійшли активи у тепловій генерації енергетичного концерну E.

ON, сьогодні управляє тепловими електростанціями загальною потужністю 34 ГВт у різних країнах.

Не пізніше 2025 року німецьке енергетичне підприємствo має намір закрити або переобладнати вугільні електростанції в Євросоюзі і стати вуглецево-нейтральною в Європі до 2035 року.

В даний час європейські викиди CO2 компанії оцінюються у 22 мільйони тонн на рік.

Джерело матеріала
loader
loader