Німці створюють установку для перетворення вуглекислого газу у сажу
Німці створюють установку для перетворення вуглекислого газу у сажу

Німці створюють установку для перетворення вуглекислого газу у сажу

Німецькі вчені створюють установку для прямого перетворення виловленого з атмосфери вуглекислого газу у твердий вуглець (сажу).

Проект NECOC(NEgative Carbon di.

Oxide to Carbon) реалізують основні групи і дочірні компанії технологічного інституту Карлсруе (KIT), Вищої технічної школи Цюріха (ETH Zurich) і ряд європейських центрів і лабораторій, передає 3dnews.

Випробувальна установка працюватиме наступним чином: захоплюватиме повітря з атмосфери і поглинатиме вуглекислий газ.

У мікроструктурованому реакторі разом з поновлюваним воднем вуглекислий буде перетворюватися у метан і воду.

Потім метан подаватиметься у заповнений рідким оловом бульбашковий реактор.

У висхідних бульбашках метану у процесі піролізу метан розкладатиметься на водень, який знову подаватиметься у реактор для отримання синтетичного метану, і твердий гранульований порошок вуглецю (сажу).

Таким чином, установка очищатиме атмосферу від парникового газу та забезпечуватиме промисловість цінною сировиною, яка сьогодні видобувається з викопних ресурсів.

Ймовірно, у майбутньому подібні установки допоможуть виробляти графен у промислових обсягах.

Наразі перевірені всі складові частини майбутньої модульної установки контейнерного типу, відпрацьовані техпроцеси необхідні для прямого вилучення з атмосферного повітря вуглекислого газу і подальшого його перетворення у твердий гранульований порошок чистого вуглецю - залишилося зібрати все в єдину установку і оптимізувати процеси.

Науковці мають намір довести ефективність роботи установки повного циклу.

"Наш проектний підхід полягає у видаленні CO2 з атмосфери і перетворенні його в технічний вуглець, тобто у високочистий вуглець у вигляді порошку, - пояснює професор Томас Ветцель з Інституту технології термічних процесів (TVT) і керівник лабораторії рідких металів KALLA Karlsruhe.

- Таким чином, небезпечний парниковий газ буде перетворений на сировину для високотехнологічних виробництв: електроніки, друку або будівництва".

Проект фінансує Федеральне міністерство економіки та енергетики (BMWi).

Бюджет становить 1,5 млн євро і розрахований на три роки.

Джерело матеріала
loader
loader