Рахункова палата оцінила втрати бюджету через недоліки прогнозу курсу гривні
Рахункова палата оцінила втрати бюджету через недоліки прогнозу курсу гривні

Рахункова палата оцінила втрати бюджету через недоліки прогнозу курсу гривні

13 лютого.

Загальний фонд Державного бюджету у січні недоотримав 13,8 млрд грн, або 24,5%, насамперед через низький рівень надходження митних платежів.

Водночас через недоліки прогнозування курсу гривні, недонадходження до Держбюджету у січні становили 2,3 млрд грн.

Про це УНН повідомили у пресслужбі Рахункової палати.

"Таке суттєве невиконання (бюджету за доходами - ред.) спричинене насамперед низьким рівнем надходження митних платежів.

Так, доходи, справляння яких контролюють митні органи, не виконано на 7,9 млрд грн, або 30,4%", - заявив Пацкан.

Говорячи про те, чому так сталося, він зауважив, що знову доводиться говорити про якість макроекономічного прогнозування.

"Фактичний курс гривні у середньому за січень становив 24,1 гривні за долар США, тоді як у розрахунках показників доходів бюджету на 2020 рік враховано 27 гривень за долар США.

За оцінкою Рахункової палати, це призвело до недонадходження 2,3 млрд гривень", - заявив Пацкан.

Іншим чинником стало зменшення, порівняно з січнем попереднього року, імпорту товарів на 1% за умови прогнозованого на 2020 рік зростання на 11,3%.

План податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) із урахуванням бюджетного відшкодування не виконано на 2,5 млрд грн, або 26,7%.

Він додав, що акцизний податок з вироблених в Україні підакцизних товарів не виконано на 2,2 млрд грн, або 43,7%.

При цьому він відзначив, що планові показники фінансування держбюджету в частині надходжень, частка яких у загальному обсязі планових надходжень становить 48%, практично виконано.

Йдеться насамперед про зовнішні та внутрішні запозичення і кошти від приватизації, додав Пацкан.

За таких умов видатки загального фонду проведено у сумі, що на 11,5 млрд грн, або 15,7%, менше плану на січень, зокрема на: соціальне забезпечення – на 2,9 млрд грн, або 10,4%; обслуговування державного боргу – на 2,4 млрд грн, або 35,3%; оплату праці – на 1,6 млрд грн, або 10,6%.

Також Пацкан зауважив, що в січні з єдиного казначейського рахунка надано позик на покриття тимчасових касових розривів Пенсійного фонду в сумі 8,9 млрд грн, із яких станом на 1 лютого не повернуто 3,7 млрд гривень.

Теги за темою
курс гривні
Джерело матеріала
loader
loader