Ромово-фруктова паска: покроковий рецепт
Ромово-фруктова паска: покроковий рецепт

Ромово-фруктова паска: покроковий рецепт

До Великодня залишилося усього лише два дні, тому саме час розпочати пекти паски або замовляти їх у перевірених локаіцях. Сьогодні ми приготуємо дуже смачну ромово-фруктову паску, покроковим рецептом якої поділилася українська food-блогерка.

«Паска дуже ароматна, насичена смаками — печу її понад 10 років і всім раджу», — розповідає food-експертка Світлана Левицька.

Покроковий рецепт паски:

За добу до випічки замочуємо сухофрукти та підготовляємо мигдаль.

Родзинки — 100 г

Курага — 100 г

Чорнослив — 100 г

Сушена вишня — 100 г

Журавлина — 100 г

Ром — 50 г

Сухофрукти подрібнюємо, всі затрамбовуємо в баночки та заливаємо ромом. Для більшого аромату і кращого просочування фруктів порцію рому можна подвоїти. Протягом дня вертимо баночки, щоб ром розподілявся рівномірно.

Мигдаль — 100 г

Заливаємо кип‘ятком, очищуємо від шкірки, просушуємо в духовці, подрібнюємо.

Місимо тісто

Борошно — приблизно 500 г Це приблизна цифра, бо кінцевий результат залежить від вологості усіх інгредієнтів. Цього разу у мене пішло значно більше.

Дріжджі. Я люблю пресовані, але через те, що паска вийшла експромтом, то на хазяйстві були тільки сухі.

Сухих — 10 г

Пресованих — 30 г

Сухі швидкодійні можна одразу в борошно, пресовані та звичайні сухі бажано розчинити в теплому молоці.

Молоко тепле — 200 мл

Масло розтоплене — 150 г

Дрібка солі

Жовтки — 5 шт.

Білки — 3 шт.

Цукор — 150-200 г. Я беру 150, мені фрукти дуже солодкі.

Цедра 1 лимона

Ваніль до смаку

Готуємо паску: покроковий рецепт

Розподіляємо цукор між білками та жовтками. Білки збиваємо в густу піну, але не до стійких піків. Жовтки перетираємо до білого кольору. До жовтків додаємо цедру і ваніль. У мене лимон був зі стороннім запахом, замінила цедру на екстракт апельсина.

Важливо: не беріть одразу усе борошно! Для початку приблизно 3/4.

Змішуємо сухі інгредієнти. Додаємо молоко, розтоплене масло, суміш з жовтків. Замішуємо тісто, поки рідке. Акуратно в нього вводимо збиті білки. Поступово вимішуючи додаємо борошно, що залишилось, доводячи до потрібної консистенції. Не обов’язково піде все, дивіться на консистенцію. А, можливо, знадобиться ще трішки додати. Тісто не повинно бути крутим, має липнути до сухих рук. Змащуйте руки олією, щоб легше було місити.

Відправляємо тісто підходити. Приблизно на 2-3 години, має збільшитись у 3 рази.

Сухофрукти відкидаємо на сито, щоб стекла зайва волога.

Тісто підійшло. Обвалюємо сухофрукти у борошні, додаємо до нашого тіста разом із горішками. Раджу додавати поступово, щоб розподілити рівномірно — місити дуже важко.

Формуємо колобочки. Оскільки тісто з сухофруктами важке, наші пасочки при розстойці виростуть приблизно у 2 рази. У форми 300 мл я накладала 350 г тіста — можна було більше, бо ще залишилось місце, куди рости.

Залишаємо в теплому місці підійматися на 1,5 - 2 години. Орієнтуємось на подвійне збільшення в об’ємі.

Випікати при температурі 180 градусів. Мої 350-грамові пеклися 40 хвилин.


Джерело матеріала
loader