З якого б ви не були регіону України, свято Масниці ви точно любите і пам`ятаєте з самого дитинства. Причому зовсім неважливо, з чим ваші мами та бабусі пекли тоненькі, як мереживо, млинці. Головне все ж таки те єднальне тепле почуття, яке кожен із нас згадує при слові «Масниця».
Круглі ароматні млинці по-справжньому об`єднують у дружнє коло всю сім`ю: багато українців мають традицію збиратися разом на Масницю і готувати млинці зі всілякими начинками.
Недарма млинці наші пращури порівнювали із сонцем — вони такі ж теплі, покращують настрій і додають затишку простору.
Разом із талановитою українською кондитеркою, викладачкою Лізою Глінською і за підтримки бренду «Олейна» ми зібрали смачні рецепти до Масниці 2024 року.
Шпинатні млинці з вершковим сиром і лососем
Інгредієнти на 16 шпинатних млинців з вершковим сиром і лососем
Шпинатне тісто:
100 г яйця;
500 мл молока;
100 мл гарячої води;
30 мл рафінованої соняшникової олії «Олейна»;
20 г цукру;
2 г солі;
100 г свіжого шпинату;
200 г борошна;
2 г розпушувача.
Начинка:
вершковий сир;
слабосолоний лосось.
Готуємо шпинатні млинці з вершковим сиром і лососем
Змішати шпинат, яйця, цукор, сіль, рослинну олію, 1/2 молока. Пробити блендером до однорідної консистенції. Додати борошно з розпушувачем, знову пробити блендером. Додати залишок молока, теплу воду, перемішати.
Випікати млинці на пательні з обох боків.
Охололі млинці змастити тонким шаром вершкового сиру, додати рибу, скрутити рулет.
Креп сюзетт
Інгредієнти на 16 французьких млинців з апельсиновим соусом.
Тісто на млинці:
200 г яйця;
30 г цукру;
ванільний цукор;
2 г солі;
40 мл рафінованої соняшникової олії «Олейна»;
цедра одного апельсину;
500 мл молока;
100 мл води;
250 г борошна.
Готуємо млинці:
Змішати яйця, цукор, ванільний цукор, сіль, цедру апельсина, рослинну олію, 1/2 частину молока, борошно. Пробити блендером до однорідної консистенції.
Додати залишок молока і теплу воду. Перемішати. Випікати млинці на пательні з обох боків.
Апельсиновий соус:
120 г цукру;
30 мл апельсинового лікеру або чорного рому;
250 мл апельсинового фрешу;
250 г філе апельсина;
цедру одного апельсина.
Готуємо млинці:
Висипати цукор на суху пательню, гріти на вогні трохи вище середнього, до утворення карамелі.
Вилити в карамель гарячий ром, гарячий апельсиновий фреш, філе апельсина та цедру.
Варити 3-4 хвилини.
Залити соусом млинці.
Якщо ви хочете додати до соусу цедру смужками, то їх перед додаванням треба проварити у воді 3 рази до закипання, змінюючи воду. Щоб цедра не була гіркою.
Вареники з сиром (на пару).
Інгредієнти для тіста на вареники:
250 мл кефіру;
5 г харчової соди;
20 мл рафінованої соняшникової олії «Олейна»;
2 г солі;
10 г цукру;
330 г борошна.
Готуємо вареники:
У мисці змішати кефір, сіль, цукор, соду, додати борошно.
Перемішати, додати рослинну олію, замісити тісто і залишити тісто під плівкою, при кімнатній температурі на 15-20 хвилин.
Змастити стіл, руки та тісто олією, сформувати кульки вагою по 30 г, злегка розкатати їх у невеликі кружечки, покласти начинку сиру, защипати краї.
Змастити дно вареника олією і покласти на сито або в пароварку. Готувати на пару під кришкою – 5-6 хвилин.
Готові вареники можна змастити розтопленим вершковим маслом. Подавати їх можна зі сметаною.
Інгредієнти для сирної начинки:
350 г сиру 5-9%;
50 г яйця;
15 г цукру;
1 г солі;
ванільний цукор.
Змішати усі інгредієнти.