Що буде, якщо їсти ягоди щодня: 18 фактів
Що буде, якщо їсти ягоди щодня: 18 фактів

Що буде, якщо їсти ягоди щодня: 18 фактів

Ягоди не просто так вважаються одними з найкорисніших рослинних продуктів. Їхній яскравий колір говорить про наявність у складі безлічі флавоноїдів та антиоксидантів, що робить їх ну дуже корисними.

користь ягід

Більшість звичайних, знайомих нам усім ягід, таких як полуниця, чорниця, ожина, малина та журавлина, є джерелом вітаміну С, фолієвої кислоти, клітковини та калію. А от екзотичні ягоди, такі як асаї, бузина та годжі, мають інші, не менш корисні властивості, які роблять їх бажаними гостями на кожній тарілці. Читай статтю далі та дізнайся, що відбувається з твоїм тілом, коли ти їси ягоди щодня.

1. У тебе підвищується імунітет

Ягоди, такі як чорниця та полуниця, багаті антиоксидантами — вітаміном С і флавоноїдами. Ці речовини відіграють вирішальну роль у зміцненні імунної системи. Регулярне споживання ягід може допомогти організму ефективніше боротися з інфекціями та хворобами.

2. Покращується здоров’я серцево-судинної системи

Щоденне вживання ягід може знизити ризик серцевих захворювань, включаючи інфаркти та інсульти. І це — науково підтверджений факт. Ягоди, завдяки вмісту флавоноїдів, допомагають поліпшити функцію кровоносних судин, а також накопичують антиоксиданти в організмі. Так, наприклад, у дослідженні опублікованому в Frontiers in Nutrition, автори дійшли висновку, що дієта, багата на ягоди, значно знижує ризик ішемічної хвороби серця, серцево-судинних захворювань та смерті від серцево-судинних захворювань.

3. Ти стаєш розумнішою

Антиоксиданти, що містяться в ягодах, пов’язані з покращенням когнітивних функцій. Вони можуть допомогти захистити клітини мозку від окислювального стресу та запалення, потенційно знижуючи ризик погіршення когнітивних функцій у віці. Ягоди, особливо чорницю, часто називають «їжею для мозку». У статті, опублікованій у Neural Regeneration Research, повідомляється, що ягоди надають нейрозахист за допомогою багатьох біологічних шляхів.

чим корисні ягоди

4. Ти можеш схуднути

Ягоди мають низьку калорійність, але багато клітковини, що робить їх чудовим доповненням до плану контролю ваги. Вміст клітковини допомагає відчути ситість, зменшуючи загальне споживання калорій. Ягоди можуть задовольнити тягу до солодкого, не додаючи зайвих калорій у раціон. А ще дослідження проведене вченими Гарвардської школи громадської охорони здоров’я та опубліковане в BMJ, показало, що дорослі, чий раціон містить найбільшу кількість флавоноїдів, мали меншу ймовірність набору ваги протягом 20+ років дослідження. Тому набирай собі повну миску ягід і починай перекушувати ними.

5. Твоя шкіра має кращий вигляд

Антиоксиданти в ягодах також приносять користь шкірі. Вони допомагають боротися з вільними радикалами, які шкодять здоров’ю шкіри та призводять до передчасного старіння. Дієта, багата ягодами, може сприяти здоровішому та молодшому кольору обличчя.

6. У тебе покращується травлення

Страждаєш від постійних закрепів та проблем з травленням, які беруться на рівному місці? Клітковина в ягодах підтримає здоров’я травної системи. Це сприяє регулярній дефекації та може полегшити такі проблеми, як запор. Вживання ягід щодня може сприяти гарній роботі травного тракту.

7. Ти рідше хворієш на хронічні захворювання

Насиченість ягід антиоксидантами пов’язана з меншим ризиком хронічних захворювань, включаючи рак. Сполуки в ягодах були вивчені на предмет їх потенціалу для запобігання та пригнічення росту ракових клітин, і вони дійсно можуть бути включені в раціон як підтримка профілактики багатьох серйозних захворювань.

8. Рівень цукру в крові знижується

Ягоди мають низький глікемічний індекс і можуть допомогти регулювати рівень цукру в крові. Так, наприклад, дослідження опубліковане в Food and Function, показало, що чорниця, при регулярному вживанні, допомагає регулювати рівень цукру в крові та знижує його реакцію після споживання вуглеводів. Це особливо корисно для людей з діабетом або тих, хто має ризик розвитку захворювання.

9. Твій зір покращується

Антиоксиданти в ягодах, такі як вітамін С і каротиноїди, сприяють здоров’ю очей. Регулярне споживання ягід може знизити ризик вікової дегенерації жовтої плями та катаракти. Окрім цього ягоди мають протизапальну дію, яка захищає очі від пошкодження УФ-випромінюванням, адже на очі ти протисонцевий крем не намажеш, чи не так? Але перейдемо до наукових фактів. Дослідження, опубліковане в журналі Nutrients, показало, що ягоди годжі збільшують щільність макулярного пігменту, який є біомаркером, і пов’язаний зі зниженням ризику вікової макулярної дегенерації (яка є основною причиною сліпоти серед людей похилого віку).

10. Твої кістки зміцнюються

Деякі ягоди, як-от полуниця, багаті вітаміном С, необхідним для виробництва колагену та здоров’я кісток. Колаген відіграє вирішальну роль у підтримці цілісності та міцності кісток і сполучних тканин, а також трошки покращує стан шкіри та волосся. Дуже корисна речовина.

11. Твій настрій покращується, а симптоми стресу зменшуються

Дуже актуально для українців, які живуть вже другий рік в стані абсолютного хронічного стресу. Вживання ягід може позитивно вплинути на настрій і рівень стресу. Антиоксиданти та фітохімічні речовини в ягодах можуть допомогти зменшити тривожність і занепокоєння, сприяючи більш розслабленому та позитивному настрою.

12. Стає легше підтримувати водний баланс

Ягоди мають високий вміст води, що сприяє зволоженню. Ну, а достатнє зволоження має важливе значення для загального стану здоров’я. Споживання багатих водою продуктів, таких як ягоди, може допомогти задовольнити щоденні потреби у рідині. Але все одно не забувай пити водичку.

кому потрібно їсти ягоди

13. Здоров’я зубів покращується

Хоча ягоди містять природні цукри, вони також багаті клітковиною та поліфенолами, які можуть допомогти захистити зуби від карієсу. Жування ягід стимулює вироблення слини, що відіграє важливу роль у здоров’ї порожнини рота. А ще жувати ягоди набагато корисніше, ніж жувати цукерки, хоча ефект один і той же — смачно і солодко.

14. Зменшується запалення в організмі

Запалення лежить в основі багатьох хронічних захворювань. Антиоксиданти в ягодах мають протизапальні властивості, що робить їх цінним доповненням до протизапальної дієти. Актуально для тих, хто часто хворіє, та навіть для тих, хто постійно бореться з прищами, які висипають то тут, то там на рівному місці.

15. Твій настрій покращується

Ягоди можуть сприяти кращому настрою та емоційному добробуту. Антиоксиданти та фітохімічні речовини в них пов’язані з покращенням настрою та зменшенням почуття депресії. Але якщо ти відчуваєш симптоми депресії протягом тижня або довше, варто звернутись до лікаря.

16. Знижується ризик нейродегенеративних захворювань

Сполуки, виявлені в ягодах, особливо чорниці, пов’язані зі зниженням ризику нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера та Паркінсона. Регулярне споживання може допомогти захистити твій мозок у віці. Що це, як не вигідна інвестиція у майбутнє?

17. Знижується окислювальний стрес

Окислювальний стрес може пошкодити клітини та сприяти процесу старіння та розвитку різних захворювань. Ягоди багаті антиоксидантами, які допомагають боротися з окисним стресом, зберігаючи клітини здоровими та бадьорими. А це вже гарна новина, бо якщо ти здорова та бадьора на такому мізерному рівні, як клітини, то будеш здорова і бадьора на рівні сидіння на тому самому нудному зум-коллі о п’ятій вечора в п’ятницю.

18. Твоє життя подовжується

Поєднання зниження ризику хронічних захворювань, покращення здоров’я серця та загального самопочуття, пов’язане зі споживанням ягід, може сприяти довшому та здоровішому життю. Дослідження, опубліковане в BMC Medicine, показало, що споживання більшої кількості флавоноїдів (наприклад у чорниці) пов’язане зі зниженням ризику смерті від захворювань на 5% кожні 3,5 порції на тиждень.

Ось тобі 18 причин наповнити миску ягодами та поїсти. Смачного!




Мнение редакции может не совпадать с мнением автора статьи.

Джерело матеріала
loader