Як допомогти організму, якщо ви відчуваєте тривожність
Як допомогти організму, якщо ви відчуваєте тривожність

Як допомогти організму, якщо ви відчуваєте тривожність

Сьогодні кожен українець живе у стані хронічного стресу. Ексклюзивно для ELLE.UA дієтолог, нутриціолог, магістр медико-біологічних наук, підприємець, директор спортивного клубу Star, автор тренінгів та марафонів стрункості, запрошений експерт на МТВ, співавтор та організатор трансформаційного проекту «Фантастична жінка» на МТВ Надія Чиканенко поділилася порадами, які допоможуть збалансувати роботу організму у моменти тривоги.

У нашому житті зараз дуже багато стресу і дощова осінь впливає на наш внутрішній стан, додаючи тривожність. Найчастіше перш за все ми намагаємося вирішити ці питання за допомогою їжі, обираємо не зовсім корисні варіанти. Спрацьовують харчові тригери.

Як допомогти організму, якщо ви відчуваєте тривожність - Фото 1

Тригер — це команда або функція, що сигналізує системі про настання певної події. У перекладі з англійської слово trigger означає спусковий гачок. Звідси й аналогії зі зброєю: при спрацьовуванні тригера система має отримати потужний сигнал і вжити будь-яких дій.

Під час стресу нам терміново потрібен серотонін, і ми обираємо цукор, шоколадки, торти та выпічку. Але, ми не враховуємо той факт, що глюкоза різко піднімається, виділяється інсулін, цукор падає і серотонін теж, і наш настрій теж, з`являється апатія та роздратування.

Найкраще приділити увагу продуктам, які містять амінокислоту триптофан, адже вона потім трансформується на серотонін. Додайте до раціону білкові продукти (яйця, сир, яловичина, індичка, горіхи, кунжут, лосось, тофу), чорний шоколад (не чим 70% какао) та обов`язково пробіотичні продукти (адже 80% серотоніну продукується в кишечнику). Пийте частіше какао із рослинним молоком, без додавання цукру.

Також нас під час тривожності дуже тягне на солоні продукти, наприклад, чіпси, солоні горішки, сухарики тощо. Тим часом, сіль викликатиме набряки, підвищення кров`яного тиску та посилення спраги. Від стресу ці продукти не врятують, а до зайвої ваги можуть призвести.

Бажання щось пожувати переключіть на овочеві салати з горіхами або насінням. Горіхи містять магній, які сприятливо впливають на нервову систему. Крім того, благотворно впливають на нервову систему та вітаміни групи В. Тому додавайте до раціону яйця, темно-зелені овочі (шпинат, капуста), авокадо, зернові каші, горіхи, насіння, морепродукти.

Знаменитий антиоксидант — вітамін С, активно підтримує організм під час стресу. Тому активно вживайте броколі, ківі, петрушку, шипшину, цитрусові.

Що стосується кави, ми любимо її запах і ту атмосферу спокою, який він створює. Насправді, філіжанка еспресо — це для нас більше як ритуал. Кава має і плюси, і мінуси. Але, як заспокійливий під час стресу, він взагалі не підходить, оскільки стимулює нервову систему. Спробуйте переключити свою увагу на какао, трав`яні чаї з мелісою та чебрецем, м`ятою та напої з шипшиною.

Плануйте свій раціон заздалегідь, використовуючи антистресові продукти, тоді ви допоможете організму легше перенести тривогу без шкоди для фігури та здоров`я.


Теги: жіноче здоров'я, нутріціологія, як швидко схуднути без дієт
Джерело матеріала
loader