/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fba4d28e96250d7f407062e013ad9bd92.jpg)
На Вінниччині через аномально холодні ночі соя та кукурудза відстають у розвитку
Про це кореспондентові Укрінформу повідомили у Вінницькій ОВА.
«За інформацією науковців Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, особливістю гідротермічного режиму другої декади червня є аномальне зниження нічних температур до 12 градусів, а місцями на поверхні грунту спостерігалося і 9-10 градусів за Цельсієм. Це значно нижче від біологічного мінімуму теплолюбних культур, зокрема кукурудзи та сої та негативно позначається на їх рості та розвитку», - повідомили в ОВА.
У відомстві зазначили, що за такого температурного режиму різко знижується потрапляння води, а відтак і поживних речовин в рослину навіть за достатньої кількості вологи в грунті. До того ж, негативний ефект посилюється дефіцитом продуктивної грунтової вологи, а також низьким вмістом легкогідролізованого азоту у більшості ґрунтів області.
У результаті наразі на Вінниччині спостерігається відставання в рості кукурудзи та сої. Так, на більшості посівів рослини кукурудзи сформували лише 5-6 листків проти 10-12 у відповідний період за багаторічними показниками.
Як повідомлялось, на Вінниччині у 2025 році зайняті під соєю 172 тис. га, кукурудзу аграрії області посіяли на майже 320 тис. га.
Фото: Рівненська ОВА, ілюстративне

