/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F17173dfe9ec4e84bf3cc1b513051b7f0.jpg)
Названі причини суттєвого зниження врожайності цибулі в Україні
Названі причини суттєвого зниження врожайності цибулі в Україні
Повномасштабне вторгнення рф на територію України кардинально змінило географію вирощування цибулі. Через окупацію частини південних областей відбулася масштабна релокація вирощування цибулі до центральних та західних регіонів України. Близько 30-35% культури сьогодні вирощується в центральній частині країни.
Про це в блозі на AgroPortal.ua зазначає менеджер з управління кампаніями ТОВ «БАСФ Т.О.В.» Володимир Воєводін.
За його словами, до початку повномасштабної війни близько 60% усієї цибулі в Україні вирощувалося на півдні — в Запорізькій, Херсонській, Миколаївській та частково Одеській областях. Фермери в цих регіонах роками відпрацьовували технології та отримували стабільну врожайність на рівні 60-80 т/га.
«Тепер аграрії на заході України також почали вирощувати та відновлювати свої площі під цибулею. Проте місцеві господарства не завжди мають достатній досвід у культивуванні цього овоча. Тому отримати достойний урожай виявилося непростим завданням», — додає він.
За словами Володимира Воєводіна, ті, хто взявся за справу, спочатку досягали врожайності максимум 20 т/га, що в 3-4 рази менше, ніж на півдні. Переважно — через недотримання саме технологічних процесів культивації.

