Китайські мита у відповідь загрожують глобальному ринку сироватки та лактози
Китайські мита у відповідь загрожують глобальному ринку сироватки та лактози

Китайські мита у відповідь загрожують глобальному ринку сироватки та лактози

Китайські мита у відповідь загрожують глобальному ринку сироватки та лактози

Рішення Китаю про введення імпортного мита на американську молочну продукцію в розмірі 34% може радикально змінити глобальну торгівлю сухою сироваткою й лактозою.

Як вважають експерти RaboResearch, це відкриває можливості для країн ЄС, Великої Британії, Океанії та Південної Америки, пише feedstuffs.com.

Зазначається, що на сьогодні понад 50% виробництва лактози та сироватки в США експортується, при цьому Китай залишається найбільшим споживачем. Однак із введенням мит американські продукти можуть втратити цінову конкурентоспроможність. Водночас європейська та британська лактоза, яка коштує в 2-3 рази дорожче за американську, цінується за високу якість, особливо у фармацевтичному та харчовому секторах.

Попри це, як вважають експерти, американська лактоза може зберегти частину ринку, як це вже відбувалося минулими роками, навіть за аналогічних торговельних обмежень. Наприклад, 2019 року після введення 25% мита США втратили 55% експорту сироватки до Китаю, що сильно вдарило по маржі виробників.

За підсумками 2024 року Китай імпортував 152,2 тис. т лактози, що становило 43% світової торгівлі цим продуктом. Крім того, країна закуповує 65% всієї експортованої сироватки у світі, займаючи домінуючу позицію на глобальному ринку.

«Нове загострення торговельних відносин може призвести до падіння цін на американську сироватку, зниження доходів виробників і зростання витрат для китайських споживачів. У цих умовах ЄС та інші постачальники готові зайняти звільнені частки ринку, пропонуючи дорожчі, але якісніші альтернативи», — підсумували експерти.

Источник материала
loader
loader