/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2F5903a3eba079275db2f544665f5a99c9.jpg)
На Вінниччині через заморозки озимина потребує додаткового підживлення і захисту
Про це кореспондентові Укрінформу повідомили у Вінницькій ОВА.
«За даними науковців Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, озимі культури стійко перенесли зниження температури і знаходяться в стані активної вегетації. За невеликим винятком окремих посівів ріпаку, що однак, не є критичним. Разом з тим, це не виключає негативного впливу стресової ситуації і обумовлює необхідність посиленого догляду за посівами, зокрема достатнього живлення, захисту від хвороб, шкідників та бур’янів активізацію яких слід чекати разом з потеплінням», - повідомили в ОВА.
У відомстві зазначили, що з 6 по 11 квітня на Вінниччинімінусові температури повітря фіксувалися впродовж 24-30 годин. Вони переривались періодами з нульовими та плюсовими температурами загальною тривалістю 80-90 годин. Таким чином, дія низьких температур не була постійною, що істотно послабило їх дію.
Відтак, станом на 17 квітня інформація про ступінь ураження сходів морозами ранніх ярих культур та їхню загибель відсутня. Натомість є повідомлення про збереженість життєздатності сходів ярих культур та відновлення їх вегетації.
Виняток становить ураження ранніх плодово-ягідних культур, які на час зниження температури були у фазі цвітіння.
Серед ризиків для весняної фази вегетації зернових та зернобобових в ОВА називають дефіцит запасів глибинної продуктивної вологи, а також продовження загального недобору атмосферних опадів, що триває з початку року. У формуванні врожайності зернових культур квітневі запаси вологи мають особливе значення. Наразі вони є достатніми, але за стрімкого наростання температури можуть бути швидко втрачені.
Як повідомлялось, через квітневі заморозки вінницькі аграрії не доберуть понад 90% врожаю абрикосів, понад 20% - вишень, черешень, яблук та груш.

