Міноборони посилило контроль якості сухпайків для військових
Міноборони посилило контроль якості сухпайків для військових

Міноборони посилило контроль якості сухпайків для військових

Міністерство оборони України посилило перевірку добових польових наборів продуктів для ЗСУ і запровадило багаторівневу систему контролю за їх постачанням. Про це повідомляє «Главком» з посиланням на пресслужбу Міноборони.

Згідно з новими правилами, державні контракти на постачання сухпайків передбачають обов’язковий контроль у ветлабораторіях усіх його складових. Це стосується як перших і других страв, так і додаткових продуктів.

Після лабораторних випробувань постачальники отримують дозвіл на комплектування пайків. Надалі проводиться дегустація готових страв та оцінка їхньої харчової якості.

Наступний етап – приймання партій пайків на об’єднаних центрах забезпечення ЗСУ. Його здійснює спеціальна комісія. З кожної партії відбирається певна кількість ящиків, які розкривають для перевірки комплектності складових та наявності протоколів випробувань на кожне найменування продукції. Виявлені під час контролю невідповідності оперативно усувають, запевнили у Міноборони.

Партії пайків, у яких виявили порушення, не приймаються та повертаються назад постачальнику для усунення недоліків. З початку року фахівці не допустили до постачання близько 90 тис. комплектів. Серед найпоширеніших невідповідностей вимогам – нестача або надлишок окремих складових, порушення герметичності або виявлення продуктів, які не проходили випробування. Найбільше виявлених порушень стосувалися якості м’яса в перших та других стравах.

Раніше «Главком» повідомляв, що у серпні 2024 року Міністерство оборони оголосило про зміну підходу до формування сухпайків для військовослужбовців. Асортимент був розширений з урахуванням релігійних, медичних та етичних потреб військових.

Також стало відомо, що у листопаді 2024-го Державний оператор тилу вперше закупив  для військовослужбовців посилені добові польові набори продуктів №15.

Источник материала
loader
loader