Інтенсивне використання добрив зменшує кількість запилювачів удвічі
Інтенсивне використання добрив зменшує кількість запилювачів удвічі

Інтенсивне використання добрив зменшує кількість запилювачів удвічі

Результати найдовшого екологічного експерименту в світі щодо впливу хімічних і органічних добрив, який оснований на майже 150-річному аналізі, свідчать, що використання великих обсягів найпоширеніших мінеральних добрив на луках веде до суттєвого скорочення кількості запилювачів і квітучих рослин.

Про це повідомляє The Guardian. 

Згідно з дослідженням Університету Сассекса та Rothamsted Research, застосування високих доз азоту, калію та фосфору спричинило п’ятикратне скорочення кількості квітів та удвічі зменшило чисельність комах-запилювачів. Особливо відчутно постраждали бджоли — їхня кількість на ділянках без хімічного втручання була у дев’ять разів більшою, ніж на тих, де застосовували найбільшу кількість добрив.  

Виявилося, що середній рівень удобрення луків у Великій Британії (100 кг добрив на 1 га) уже негативно впливає на запилювачів. На ділянках, де застосовували максимальну кількість добрив (144 кг на 1 га), спостерігалося найбільше скорочення чисельності комах — понад 50%.  

«Що більше добрив, то менше запилювачів — це прямий взаємозв’язок, який раніше не був доведений», — зазначив керівник дослідження доктор Ніколас Балфур із Сассекського університету.  

За його словами, добрива мають значний вплив не лише на квіти та комах, а й на всю екосистему, адже такі зміни зачіпають харчовий ланцюг.  

Основна причина негативного впливу — швидке зростання трав внаслідок додавання добрив, що витісняє інші рослини та зменшує біорізноманіття, оскільки багато запилювачів пристосовані до певних видів квіткових рослин.  

Окрім підрахунку запилювачів, дослідники також оцінювали продуктивність кожної ділянки, вимірюючи кількість сіна, отриманого наприкінці сезону. Результати демонструють ключову проблему для фермерів: щоб зберегти різноманіття квітів і комах, слід зменшити удобрення ґрунту, що призводить до зниження врожайності.  

Учені наголошують, що необхідно створювати фінансові стимули у країнах ЄС для підтримки екологічно безпечного ведення сільського господарства. Доктор Балфур додає, що хоча зменшення врожайності зазвичай розглядається як негативний фактор, менш інтенсивне використання добрив може принести значні екологічні переваги — збереження популяції запилювачів, покращення якості ґрунту, чистіше повітря та підвищена стійкість екосистем до змін клімату.  

Источник материала
loader
loader