У ЄС зростає попит на заморожену ожину з України
У ЄС зростає попит на заморожену ожину з України

У ЄС зростає попит на заморожену ожину з України

Країни Європейського Союзу з 2021 року збільшили попит на заморожену ожину.

Про це під час конференції розповів кандидат сільськогосподарських наук (Інститут садівництва НААН)  Олександр Ярещенко, пише SEEDS.

«Через те, що ожина — нішева культура, є обмежений ринок. Але цей ринок з 2021 до 2023 року зріс на 50%. І тільки 2024 року він знизився на 15%. Зацікавленість і запит на ожину на ринку є. Ціна на неї теж є», — зазначив фахівець.

Олександр Ярещенко додав, що ожина має скороплідність і доволі високу врожайність: до 25-30 т і більше. Крім цього, чимало сортів ожини не мають серйозних проблем зі шкідниками та хворобами.

За словами експерта, збір першого «сигнального» врожаю ожини можливий вже на наступний рік після посадки, а в повне плодоношення плантація вступає з третього сезону. Використання плантації можливе протягом близько 15 років.

«Ринок замороженої ожини (IQF) зростає швидко, і це зумовлено дедалі більшим попитом на здорові та зручні продукти харчування. Ці ягоди поєднують у собі смак, поживну цінність і зручність, що змінює споживчі вподобання в різних регіонах світу, зокрема у ЄС. Цей попит особливо помітний у таких секторах, як виробництво продуктів харчування, фармацевтика та косметика, де універсальність і корисні властивості цієї ягоди сприяють її популярності», — зазначила директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва.

Источник материала
loader
loader