![Переробка м'яса в Україні зросла: як змінились обсяги та ціни](https://thumbor.my.ua/j4NFn3q71o-5WgGyGjLSNs14XUQ=/800x400/smart/filters:format(webp)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F68%2F84bc220a595ad2481aca8a5e1badbf0d.jpg)
Переробка м'яса в Україні зросла: як змінились обсяги та ціни
М’ясопереробні підприємства України у 2024 році наростили закупівлю сільськогосподарських тварин на 11,5% порівняно з 2023 роком. Загальний обсяг закупівель склав 2,107 млн т.
Про це пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на дані Держстату.
За підсумками року підприємства збільшили обсяги переробки власного виробництва на 5,4%, що становить 1,654 млн т.
Найбільший приріст показали промислові підприємства, які спеціалізуються на тваринництві. Вони наростили постачання тварин на 43,1% — до 444,2 тис. т. Водночас домогосподарства, навпаки, скоротили постачання худоби на 18,6% — до 8,3 тис. т.
У загальній структурі закупівель м’ясопереробних підприємств у 2024 році основну частку склала свинина — 65,7%. Яловичина та м’ясо птиці мали приблизно рівні частки — 16,5% і 16% відповідно.
При цьому показники закупівель за видами м’яса значно змінилися:
- закупівля м'яса птиці зросла вчетверо — до 72,6 тис. т;
- закупівля свинини збільшилася на 38,1% — до 305 тис. т;
- закупівля яловичини скоротилася на 8,7% — до 74,3 тис. т.
Повідомляється, що протягом 2024 року ціни на м’ясо зазнали змін:
- яловичина подорожчала на 11,2% — середня вартість склала 53,44 грн/кг;
- свинина подешевшала на 20% — до 48,86 грн/кг;
- м'ясо птиці залишилося на рівні попереднього року — 38,51 грн/кг.
Основними регіонами, що постачали тварин живою вагою на переробку, стали Вінницька — 640,74 тис. т, Черкаська — 384,85 тис. т і Дніпропетровська області — 342,91 тис. т.
![loader](/files/images/preloader.gif)
![loader](/files/images/preloader.gif)