Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Національної асоціації цукровиків України "Укрцукор".
“За перші 5 місяців 2024/25 маркетингового року (вересень 2024 - січень 2025) Україна експортувала понад 352 тис. т цукру, що на 17% більше показника за аналогічний період 2023/24 МР”, - йдеться у повідомленні.
Зазначається, що весь експортований обсяг було спрямовано на світовий ринок. Основними напрямками експорту українського цукру в цей період стали Туреччина (19% всього експорту), Лівія, Сомалі, Шрі-Ланка та Північна Македонія.
В асоціації нагадали, що у вересні 2023 року - січні 2024 року ситуація була іншою. Частка експорту на світовий ринок становила лише 9,5%.
Як пояснили експерти, зростання частки українського цукрув цьому напрямку стало наслідком успішних зусиль вітчизняних цукровиків із пошуку нових ринків збуту через обмеження з боку ЄС.
Втім, із 1 січня 2025 року можливість експорту цукру з України до країн ЄС відновилася, тож за перших п’ять місяців цього року українські виробники зможуть експортувати до ЄС 107,3 тис. т цукру.
За оціночними даними, торік загальний обсяг виробництва цукру в Україні становив 1,8 млн т, водночас обсяг внутрішнього ринку наразі оцінюється в 900 тис. т на рік.
Як повідомлялось, Міністерство аграрної політики та продовольства відповідно до урядової постанови «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2025 рік» розподілило обсяг експортних квот на цукор.