Вирощування васабі (Eutrema japonicum), коренеплоду з Японії, який широко використовується на кухні, вперше виявилося успішним в Італії. Згідно з японською традицією, натерте кореневище використовується для приготування сирої риби, зокрема, суші та сашимі, але листя також смажать у темпурі, а стебла використовують для приготування традиційних кізамі. Про це повідомляє freshplaza, пише agronews.ua.
Це вирощування, яке завжди було тісно пов’язане з Японією, тепер також відбувається на фермі L’Orto di Mimì в провінції Брешія, заснованій шеф-кухарем Антоніо Д’Анджело і нещодавно нагородженій як найкраща сертифікована органічна «японська ферма» в Європі.
Про цей успішний проект розповідає сам Д’Анджело, який за підтримки свого співробітника Андреа Тессадреллі пояснює, що з агрономічної точки зору васабі є однією з найскладніших культур у світі. Від моменту посадки до першого врожаю проходить понад 15 місяців, що значно збільшує ризики, пов’язані з виробництвом.
«На нашій фермі, яка побачила світ чотири роки тому, перший урожай частково був зібраний у 2022 році зі смаком, ідентичним японському оригіналу, але спочатку з деякими відмінностями в кольорі та епідермісі через надмірну спеку».
Виробництво васабі в Італії спочатку здавалося неможливим завданням, але Тессадреллі прийняв виклик Д’Анджело.
«Ми з нуля відтворили середовище, подібне до японського, в самому серці долини По, з потоком води, камінням і тінню, щоб імітувати, але, перш за все, адаптувати і вдосконалити на місцевому рівні всі оптимальні умови вирощування, включаючи постійно проточну воду з контрольованою температурою і дерева для зменшення сонячної радіації, що створюють вітрові потоки з функцією теплового охолодження».
Додана вартість Orto di Mimì полягала в тому, що з самого початку компанія зосередилася на ноу-хау та наукових дослідженнях, зосередившись на рослинах, які демонстрували найкращі характеристики з агрономічної та поживної точки зору.
Тессадреллі додає, що «з першого дня роботи в цій компанії я завжди був переконаний, що неможливо відтворити екзотичну культуру, не інвестуючи в дослідження та селекцію. Тому з самого початку я працював над природним генетичним мутантом, тобто сортом, який може адаптуватися і процвітати навіть у наших широтах.
Щоб досягти цієї мети, ми схрестили та вдосконалили кілька сортів протягом багатьох років. Зараз ми досягли стадії всесвітньої реєстрації Fant1, унікального гібриду, стійкого до 40° за Цельсієм, з рясним, непрозорим листям і кореневищем з хорошою питомою вагою, який належить виключно D’Angelo».
«Компанія вже має за плечима чотири роки інтенсивних досліджень і розробок, з великими інвестиціями, зробленими для того, щоб спробувати отримати перші результати. Для першої пересадки ми купили кореневища безпосередньо з Японії, але тепер ми пишаємося тим, що маємо власний сорт для вирощування і розмноження, з постійною увагою до сортового вдосконалення. Ми тільки на початку шляху, але ми дуже впевнені в собі, знаючи, що досягли мети, яку раніше було неможливо уявити», – підсумовує він.