Різдвяний калач – це символ добробуту, миру та спокою. Його рецепт українці передають з покоління у покоління. 24 Канал пропонує відчути неповторний смак традицій з рецептом порталу "Шуба".
Рецепт різдвяного калача
- Час: 4 години (сумарно)
- Порцій: 10
Інгредієнти:
– 150 мілілітрів молока (2,5%);
– 50 грамів сметани (20%);
– 30 грамів вершкового масла (73%);
– 1 яйце;
– 40 грамів цукру;
– 350 грамів пшеничного борошна;
– 5 грамів сухих дріжджів;
– 8 грамів ванільного цукру;
– 1/2 чайної ложки солі;
– 60 грамів родзинок.
Додатково:
– 15 грамів маку;
– 1 куряче яйце;
– 1 столова ложка молока (2,5%);
– 1 столова ложка рафінованої соняшникової олії.
Приготування:
- Заздалегідь просійте борошно через сито, щоб воно стало пухким. Вершкове масло дістаньте з холодильника, щоб воно розм’якшилося. Родзинки промийте під проточною водою та обсушіть паперовими рушниками.
- У теплому молоці розчиніть сухі дріжджі, перемішайте та залиште в теплому місці на 10 хвилин, щоб вони активувалися.
- В окремій глибокій мисці збийте яйце, додайте цукор і ванільний цукор. Збийте суміш ручним віничком до утворення легкої піни.
- Додайте до яєчної суміші молоко з дріжджами та добре перемішайте, щоб усі інгредієнти об’єдналися. Додайте сметану, сіль і знову ретельно перемішайте.
- Почніть поступово додавати просіяне борошно, вводячи його невеликими порціями. Після кожного додавання ретельно перемішуйте, щоб уникнути грудочок.
- Коли все борошно додане, почніть замішувати тісто руками. Місіть приблизно 5 хвилин, доки тісто не стане гладким і почне відставати від стінок миски.
- Додайте розм’якшене вершкове масло невеликими порціями, ретельно вмішуючи кожну порцію в тісто. Після введення всього масла замісіть тісто ще протягом 5 хвилин. Тісто має бути м’яким, еластичним і майже не липнути до рук.
- Перекладіть тісто на робочу поверхню, присипану борошном, і ще раз ретельно вимісіть. Потім змастіть миску рослинною олією, покладіть у неї тісто, накрийте харчовою плівкою або рушником і залиште в теплому місці на 1,5 години.
- Коли тісто підніметься і збільшиться в об’ємі, викладіть його на поверхню, сформуйте кулю та розділіть навпіл. З кожної половини зробіть кулю, накрийте рушником і залиште на 15 хвилин.
- Через 15 хвилин одну частину тіста залиште під рушником, а з іншою працюйте. Присипте обробну дошку борошном, розкачайте тісто в прямокутний пласт. На один із довгих країв викладіть родзинки, злегка втиснувши їх у тісто.
- Скрутіть пласт тіста в рулет і защипніть краї. Прокатайте рулетик по поверхні, щоб згладити шов. Повторіть ті ж дії з другою частиною тіста.
- Рулетики прокатайте, щоб вони стали довжиною 50 – 55 сантиметрів. Складіть їх один на одного та перекрутіть кілька разів, формуючи джгут. Зверніть джгут у кільце, з’єднавши краї, щоб отримати форму калача.
- Перекладіть калач у круглу форму для випікання, залиште в теплому місці ще на 1 годину.
- Духовку розігрійте до 180 градусів. У мисці збийте яйце з молоком, змастіть калач цією сумішшю та посипте маком. Випікайте 40 – 60 хвилин, орієнтуючись на потужність вашої духовки.
- Після випікання залиште калач остигати у формі приблизно 10 хвилин, а потім перекладіть на дошку для повного охолодження.
Смачного!
Їх смак заворожує: крученикизі свинини з чорносливом.