Печиво «Панянки» — Milk Bar, Привіти та Музей Гончара відтворили українську традиційну різдвяну випічку
Печиво «Панянки» — Milk Bar, Привіти та Музей Гончара відтворили українську традиційну різдвяну випічку

Печиво «Панянки» — Milk Bar, Привіти та Музей Гончара відтворили українську традиційну різдвяну випічку

Команда Milk Bar, мережі «Привітів» і Музей Гончара відтворили обрядове різдвяне печиво, відоме на території Полтавської, Сумської та Харківської областей — «Панянка».

Про це розповідає пресслужба команди у коментарі AIN.

Дівчатам на Різдво дарували панянок, а хлопчикам — вершників чи коників. Найближчих родичів пригощали великими пряниками, а колядників — меншими. Тісто було часто пісним, але солодким і фарбувалося у рожевий колір соком буряка. 

Панянка від MilkBarФото: MilkBar

Традиція зберігається досі у родині Дорошенків на Полтавщині. Готують за рецептом бабусі Ганни і використовують саморобні форми діда Івана. 

«За замальовками з Музею Івана Гончара ми створили репліки форм для власних панянок і вершників, а прикрасили їх — традиційними візерунками від етнографинь Світлани та Вікторії Щербань. У коробці — набір для створення випічки, з яким ви зможете продовжити традицію», — розповідають у пресслужбі команди. 

Виручені кошти з продажів передадуть на фонд «Gen.Ukrainian», який займається психологічною реабілітацією дітей, що зазнали травм війни.

Читайте також: Середній чек українців, які планують витрати у період свят, коливається від 1 тис. до 5 тис. грн — дослідження

Источник материала
loader