В Україні до кінця року зростатиме ціна на різні види хліба. Йдеться про здорожчання на 10-15%. Це через підвищення вартості на сировину, енергоносії та логістику. Зокрема, борошно протягом року вже здорожчало удвічі. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.
Як розповів перший віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко, зростання вартості хліба відбувається через підвищення вартості на сировину, енергоносії та логістику.
“Мова йде про необхідність подорожчання в межах 10-15 %. Мінімальна відпускна ціна має бути не менше 35 гривень за кілограм. Все, що нижче, це фактично нижче собівартості і підприємство не може в такому режимі працювати довго. Вимиваються обігові кошти і прийде до того, що підприємство не зможе платити за сировину, зарплату, енергоносії. Тобто, змушені будуть зупинитись”, ― повідомив Юрій Дученко.
Ціни на хліб зростали вже на 5-10% протягом літа та на початку осені. Йдеться, зокрема, про сорти масового вжитку – пшеничний та батон. Вони користуються найбільшим попитом.
“На початку літа хлібники заявляли про значне, як на мене, подорожчання. Мова йшла навіть про 30%. Але за літо і осінь плавне відбулось подорожчання, але не на такий відсоток, як хлібники заявляли. За цей період дорожчали основні складові, сировина. В першу чергу це стосується борошна, енергоносіїв, зарплата. Всі ці фактори впливають на собівартість хліба. Логістика займає значну частину собівартості”, ― прокоментував Юрій Дученко.
Ціна хліба залежить і від врожаю зернових. Чи вистачить сировини для внутрішнього ринку, буде відомо навесні, повідомив Юрій Дученко.
“Міністерство аграрної політики запевнює, що контролюється вивіз зерна на експорт і для внутрішнього ринку продовольчого зерна має бути достатньо. Але виробники зерна сьогодні бачать тренди по зростанню ціни, вони його просто притримують. І на сьогоднішній день великих пропозицій по зерну II-III класу на ринку, на жаль, обмаль. Через дефіцит пропозицій збільшується його ціна”, ― розповів Юрій Дученко.