Український цукор починає завойовувати ринки за межами Європи
Український цукор починає завойовувати ринки за межами Європи

Український цукор починає завойовувати ринки за межами Європи

Зростання цін спостерігається на українському ринку цукру.

Про це повідомляють аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах ВАР.

Зазначається, що ціни на цукор за тиждень зросли в середньому на 1-1,5 грн/кг. Наразі вартість цукру коливається у межах 23-24,50 грн/кг. Основні причини такого підйому — стабілізація внутрішнього попиту та початок відновлення експорту.

Фахівці зауважують, що українські виробники цукру поступово повертаються на зовнішні ринки. Основними напрямками залишаються Туреччина та країни Африки. Український цукор починає завойовувати ринки за межами Європи, аналітики відзначають позитивну динаміку.

«За очікуваннями, ситуація мала бути гіршою без експорту до Європи. Але наразі працює схема експорту через треті країни, і вона дає свої результати. Україна потроху вивозить цукор на зовнішні ринки, що підтримує позиції», — зазначають аналітики.

З 2025 року планується часткове відкриття європейського ринку для українського цукру, що може суттєво вплинути на цінову динаміку. Експерти прогнозують, що в другій половині сезону можливе значне зростання вартості продукції.

«З  1 січня 2025 року ми можемо побачити активне зростання цін, коли відкриється європейський ринок. Минулого сезону ціни сягали рівня 29-32 тис. грн/т з ПДВ. Можливо, нинішнього сезону ми теж повернемося до цих показників,» — коментують у ПУСК.

Ситуація на світовому ринку цукру також може вплинути на динаміку цін в Україні.

«У Бразилії фіксуються певні проблеми, що може вплинути на скорочення обсягів виробництва цукру. Через це у другій половині сезону можливе зростання вартості цукру на глобальному ринку», — зауважують аналітики.

Українські виробники можуть скористатися цією ситуацією для розширення присутності на міжнародному ринку та підвищення конкурентоспроможності.

Источник материала
loader
loader