Ціни на свинину на полицях супермаркетів продовжили зростання й у жовтні, свідчать результати моніторингу цін у національних торгових мереж аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України».
За підсумками жовтня середня роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини склала 207,9 грн/кг. Це на 2,2% чи 4,4 грн/кг вище ніж місяцем раніше, повідомляють аналітики профільного об’єднання:
«У жовтні середня ціна на охолоджені свинячі напівфабрикати дісталася найвищої позначки минулого року, яку фіксували у вересні 2023-го. Утім, якщо тоді основним рушієм для здороження свинини у роздрібі було підвищення цін закупівлі свинини живою масою, то цьогоріч ситуація інакша: середня ціна на ринку живця у жовтні була на 31% нижчою за показник минулорічного вересня. Це пов’язано зі змінами на інших етапах ланцюга ціноутворення. Зокрема, рівень цін на охолоджені свинячі напівтуші вищий за торішні за відповідних цін закупівлі. Це частково пов’язано з потребою боєнь компенсувати зниження цін на супутні продукти забою свиней (шкури, жир, субпродукти), пропозиція яких цього року вища, а попит, навпаки, істотно слабший».
«Основний „ціновий удар” у здороженні при цьому на себе беруть преміальні частини — вирізка, корейка, стейк, ошийок. З іншого боку, цьогоріч на противагу 2023-му розбіжність між цінами на куряче філе та свинину, навпаки, зменшилася, а непреміальні частини (лопатка, стегно, грудинка тощо) стали навіть доступнішими», — інформують аналітики Асоціації.