Президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким регулюється використання пальмової олії у харчових продуктах, зокрема у дитячому харчуванні (№5148).
Про це свідчить інформація на сайті парламенту.
Зазначається, що прийнятий документ врегульовує питання, що стосується безпечності та якості харчових продуктів, та враховує найкращу світову практику щодо обмеження вмісту трансжирів.
Законом пропонується:
- встановити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті);
- заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
- заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;
- заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
- зобов’язати операторів ринку під час постачання харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;
- чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.
За порушення норм закону передбачається накладення штрафу.