З ТОТ Херсонщини і Криму евакуювали ще п'ятьох дітей
З ТОТ Херсонщини і Криму евакуювали ще п'ятьох дітей

З ТОТ Херсонщини і Криму евакуювали ще п'ятьох дітей

З тимчасових окупованих територій Херсонської області та Криму волонтерам Save Ukraine вдалося евакуювати ще п'ятьох дітей.

Про це у Телеграмі повідомив керівник організації "Save Ukraine" Микола Кулеба, передає Укрінформ.

"Завдяки злагодженій співпраці Save Ukraine, реалізуючи ініціативу Президента України Bring Kids Back UA, ще п’ятеро дітей, які пережили жахи окупації, тепер у безпеці. Це непростий шлях, але кожен такий порятунок - це крок до майбутнього, де кожна дитина має право на щасливе і мирне життя", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що серед евакуйованих 16-річний Валерій, 11-річна Євгенія та 9-річний Данило.

Повідомляється, що 16-річний Валерій розповів, в якому шоковому стані він був у перші дні повномасштабної війни, коли росіяни вривалися у кожну домівку, обшукували й кричали на місцевих. Одного разу окупанти ледь не вбили його найкращого друга. Під дулом автомата хлопця посадили в автівку і кудись повезли. Військові хотіли, щоб той показав їм, де живуть дівчата. У школі Валерія готували до "служби" в російській армії, вчили збирати та розбирати зброю.

11-річній Євгенії теж довелося навчатися в російській школі, де, крім навʼязливої пропаганди, дітям не давали ніяких знань. З ранніх літ, допитлива і творча дівчинка, не мала змоги розвивати свої здібності. Тільки “разговори о важном”, “юнармія” і спів російського гімну перед уроками. А за те, що Євгенія не написала листа військовому, який зараз на “сво” та вбиває українців, дівчинці почали знижувати оцінки з усіх предметів, почався булінг.

Та у найбільш жахливому психологічному стані, за словами волонтерів, повернувся з окупації 9-річний Данило. Спочатку хлопчику довелося разом з мамою ховатися у підвалі від вибухів. А коли росіяни підірвали Каховську ГЕС, родина майже тиждень була змушена жити на горищі власного будинку. На тлі стресу дідусь Данила втратив зір, а сам хлопчик отримав велику психологічну травму, став замкнений ті занурився в себе.

Раніше Укрінформ повідомляв, що в Україну повернули ще чотирьох українських дітей з їхніми родинами.

Теги по теме
война Дети
Источник материала
loader