Попит на електроенергію штучного інтелекту може виявитися корисним для клімату
Попит на електроенергію штучного інтелекту може виявитися корисним для клімату

Попит на електроенергію штучного інтелекту може виявитися корисним для клімату

Великі енергетичні компанії стверджують, що стрімке зростання попиту на електроенергію з центрів обробки даних — і потреба будувати більше джерел електроенергії для його задоволення — в кінцевому підсумку буде сприятливим для клімату.

Протягом останнього місяця кілька керівників компаній висунули суперечливу заяву: Кем Хозі, старший віце-президент із нової енергетики SLB, найбільшого у світі постачальника нафтопромислових послуг, назвав швидке зростання попиту на електроенергію «найбільшим благословенням», на яке можна сподіватися при переході на енергетику. .

Цю думку підтримав Скотт Стразік, головний виконавчий директор GE Vernova Inc., найбільшого у світі виробника та постачальника технологій для електростанцій, що працюють на природному газі. Стразік сказав, що це явище призведе до «чистої декарбонізації».

Але коли компанії, які заробляють на викопному паливі, рекламують переваги переходу на чисту енергію, зазвичай виникає скептицизм. Цей час не став винятком, оскільки прихильники клімату різко відреагували.

«Ми розглядаємо це як велику загрозу для декарбонізації», — сказала Лорі Вільямс, директор кампанії Beyond Coal у Sierra Club.

У центрі дискусії лежить новий величезний попит на електроенергію в США, який, як очікується, прискориться в найближчі роки. Очікується, що зростання попиту зросте на 15% у деяких регіонах протягом наступних п’яти років, причому подібного неочікуваного буму споживання не було з часів Другої світової війни, згідно з даними енергетичної консалтингової компанії Wood Mackenzie. Збільшення обумовлено електрифікацією економіки разом із новими заводами та розвитком енергомістких центрів обробки даних, які підтримують штучний інтелект.

Зростання попиту на електроенергію вже призвело до затримки виходу з експлуатації деяких вугільних електростанцій і викликало масштабний план будівництва електростанцій, що працюють на природному газі, термін служби яких зазвичай становить щонайменше 40 років.

«Якщо вони просто скажуть, що їм потрібна електроенергія якомога швидше, це призведе до подальшого зміцнення мережі викопного палива», — сказав Вільямс.

Але керівники енергетичних компаній стверджують, що зростання попиту фактично забезпечить тиск і фінансовий стимул, необхідний для реформування електричної мережі США.

«Це переходить від гри з нульовою сумою до історії зростання», — сказав Хозі з SLB на заході BloombergNEF у Нью-Йорку наприкінці вересня під час Тижня клімату в Нью-Йорку. «Зростання дорівнює інвестиціям».

Дійсно, хоча дані BloombergNEF показують, що природний газ залишається найбільшим джерелом виробництва електроенергії в США, щороку додається набагато більше нової сонячної та вітрової енергії, ніж газу.

Зростаючий попит на електроенергію створить можливість реструктуризувати всю нашу енергетичну систему, сказав Стразік з GE Vernova. Його компанія витрачає гроші на розробку малих модульних ядерних реакторів, уловлювання вуглецю та газових турбін, що спалюють водень, що було б важко виправдати без зростання попиту. «Це дає нам можливість масштабно розвивати нові технології», — сказав він в інтерв’ю в середу. «На рівному ринку вам буде важко зробити такі інвестиції».

Источник материала
loader
loader