Пам'яті захисниці Маріуполя Анастасії Куницької
Пам'яті захисниці Маріуполя Анастасії Куницької

Пам'яті захисниці Маріуполя Анастасії Куницької

Відмовлялася залишати завод при обороні «Азовсталі» через коханого, що теж був його захисником

Анастасія народилася 1998 року в Урзуфі на Донеччині. Згодом переїхала до Маріуполя, а військову службу проходила на основній базі полку «Азов» у рідному Урзуфі.

Там у 2019 році під час підготовки рекрутів познайомилася з «азовцем» Владиславом Оксеньчуком, покохали один одного.

«Настя потім мені розповідала, що Влад їй одразу сподобався, можна сказати, з першого погляду. Вона своїй мамі на телефоні показала фото Влада і сказала: «Дивись, який хороший хлопець, треба з ним познайомитись»», - згадує сестра Владислава Ольга Оксеньчук.

З початком повномасштабного вторгнення Анастасія разом з коханим обороняла Маріуполь. На «Азовсталі» вони опинилися у різних бункерах.

«У них були дуже важкі умови. І до того ж Настя з Владом були в різних бункерах «Азовсталі». За цей час вони жодного разу не побачились, але дуже хотіли потрапити один до одного», - розповідає сестра Владислава.

Пам'яті захисниці Маріуполя Анастасії Куницької - Фото 1

Командування пропонувало Насті та іншим жінкам залишити завод, але дівчина відмовилася: «Поки Влад тут, я не вийду!»

У ніч з 2 на 3 травня 2022 року 23-річна Анастасія загинула внаслідок авіаудару по «Азовсталі».

«У ту ніч їм дали можливість помитися. Люди у бункері набрали воду у відро - одне на всіх. Настя мені якраз написала, що йде митися. Одразу після того, надійшло повідомлення, що щось летить, якась загроза, й поступила команда одягти каски й бронежилети. Настя, на жаль, не встигла цього зробити», - розповіла Ольга. 

Пам'яті захисниці Маріуполя Анастасії Куницької - Фото 2

Владислав же разом з іншими захисниками «Азовсталі» у середині травня 2022 року потрапив у російський полон, де перебував до 14 вересня цього року, коли нарешті повернувся додому після обміну.

Його перший допис в Інстаграмі на волі Владислав присвятив загиблій коханій.

«Досить багато часу мав я для роздумів, думок про те, як так сталося і чому все закінчилося настільки трагічно для тебе. Відповідей я не знайшов. Як і не знайшов відповіді на те, як у такому маленькому тілі могло бути стільки хоробрості й відваги ...Нехай наша ситуація буде прикладом того, що потрібно нарешті почати цінувати близьких людей, навчитися їх поважати й оберігати, цінувати кожен момент, проведений разом», - написав хлопець.

Пам'яті захисниці Маріуполя Анастасії Куницької - Фото 3

Анастасія Куницька посмертно нагороджена орденом «За мужність» III ступеня.

Вічна пам'ять Героїні!

Фото з відкритих джерел

Теги по теме
война Мариуполь
Источник материала
loader
loader