Радіодиктант, пропаганда на ТОТ, z-телеграм і що не так з першим засіданням новообраної Ради Держкіно
Радіодиктант, пропаганда на ТОТ, z-телеграм і що не так з першим засіданням новообраної Ради Держкіно

Радіодиктант, пропаганда на ТОТ, z-телеграм і що не так з першим засіданням новообраної Ради Держкіно

«ДМ» проаналізував і розібрав теми, які обговорюють наприкінці тижня.

Субота, 26 жовтня 2024 року

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Як українці Радіодиктант національної єдності писали

25 жовтня  відбувся радіодиктант. Цього року текст «Магія голосу», написаний Оксаною Забужко, читав поет, а нині військовий Павло Вишебаба. Його транслювали на всіх платформах суспільного мовника: на «Українському радіо» та радіо «Культура», в етері телеканалу «Суспільне Культура», а також на ютуб-каналі «Українського радіо» та фейсбук-сторінках Суспільного. Попри повітряну тривогу під час диктанту, яка пролунала в Україні, тільки на ютуб-каналі «Українського радіо» його водночас дивилися понад 110 тисяч користувачів. «Детектор медіа» зібрав у соцмережах реакції про написання цьогорічного Радіодиктанту, якими поділились медійники, держслужбовці, актори, військові.

«Українське радіо» в часи випробувань

І ще трохи про радіо. Як це медіа допомагає зберігати зв'язок і довіру суспільства, обговорювали на Lviv Book Forum під час дискусії, присвяченої 100-річчю «Українського радіо». Зібралися медіаексперти та представники світових мовників. Моя колега Оксана Наумова послухала розмову й зібрала докупи головні тези спікерів. У часи воєнної загрози чи стихійних лих радіо залишається єдиним джерелом інформації, що зберігає довіру та надає підтримку, зокрема для українців на окупованих територіях, вважають вони. «На окупованих територіях, де єдиним зв’язком із зовнішнім світом лишалося радіо, наші слухачі казали, що це давало їм відчуття реальності, допомагало не піддаватися російській дезінформації», — розповів член наглядової ради Суспільного, програмний директор «Детектора медіа» Вадим Міський. Що означає довіра до радіо в скрутні часи? Чому саме «Українське радіо» стало критичним інструментом інформаційної оборони для багатьох слухачів? Відповіді на ці питання та про нові перспективи для радіо читайте в матеріалі «Як радіо вдається залишатися на зв’язку зі своєю аудиторією у найбільш скрутні часи».

Дослідження «ДM» про пропаганду та медіа на ТОТ обговорили на DMF

Після початку агресії у 2014 році та повномасштабного вторгнення в Україну у 2022-му Росія стала встановлювати контроль над тимчасово окупованими територіями (ТОТ), використовуючи комплексні інструменти впливу та пропаганди для досягнення своїх цілей. Основна мета цих заходів — придушити спротив місцевого населення, нав’язати російську ідентичність і легітимізувати окупацію в очах світової спільноти. Для виявлення причетних до окупації представників українських медіа «ДМ» запустив спецпроєкт про медійників, які за власним вибором, без примусу, стали поширювати російську пропаганду на тимчасово окупованих територіях, — «Медіаколаборанти». А Центр досліджень систематично вивчає теми та події, пов’язані з життям на тимчасово окупованих територіях чи наслідками діяльності окупантів в Україні та їхньою пропагандою. Команда «Детектора медіа» презентувала свої проєкти під час щорічної конференції Donbas Media Forum у рамках дискусії «Інформаційна окупація ТОТ: як росіяни використовують медіа та ресурси пропаганди для впливу на людей». Участь у заході взяли заступник керівника Центру досліджень «Детектора медіа» Олексій Півторак і журналістка «ДМ» Ірина Семенюта. Модерував обговорення програмний директор «ДМ» Вадим Міський.

Радіодиктант, пропаганда на ТОТ, z-телеграм і що не так з першим засіданням новообраної Ради Держкіно - Фото 1

Пропаганда для СВОїх

Українсько-молдовське добросусідство

Трохи більше ніж місяць тому Галина Петренко (директорка ГО «Детектор медіа») виступала в Кишиневі на EU Support Hub for Internal Security and Border Management in Republic of Moldova. Організатори запропонували поділитися українським досвідом співпраці держави, громадських організацій і медіа в рамках стратегічних комунікацій. Захід проходив у приміщенні Поліцейської академії. А формальним приводом для зустрічі називали підготовку до виборів президента Молдови та референдуму про членство Молдови в ЄС. Організатори говорили, що ледь не вперше в історії Молдови такий захід відвідували представники Google, Meta і TikTok — принаймні на тому рівні, який там передбачався. Уже тоді колеги з Молдови не стримувалися від доволі очевидного запитання: чому ця зустріч проходить лише тоді, коли до виборів залишається всього місяць?

«Молодість» адаптується до умов війни

Фестиваль «Молодість»  (цього року відбудеться в Києві з 26 жовтня по 3 листопада) продовжує залишатися майданчиком для відкриття нових талантів і прогресивного кіно навіть у найскладніші часи.  Дмитро Десятерик розмовляв із Богданом Жуком, відбірником кінофестивалю «Молодість», і розпитав його про виклики, з якими довелося зіткнутися команді після початку повномасштабного вторгнення, про силу мистецтва у протистоянні труднощам та нові формати, що розширюють кордони українського кіно. Які критерії відбору фільмів на фестиваль (окрім того, що це мають бути дебюти)? Як міжнародні партнери підтримують кінофестиваль попри війну? Яка ситуація з отриманням фільмів  з-за кордону для показу в Україні? Що всередині одного з найстаріших кінофестивалів України та яке майбутнє українського кіно — читайте тут. 

Перше засідання новообраної Ради Держкіно

Редакторка «Антоніни» назвала його святом дружби, милоти і «вух» Ткаченка та розповіла про головні питання, які розібрали на засіданні. Це затвердження результатів 19-го пітчингу та вибір голови ради. Нагадала, що сталося з попереднім складом ради і як його змінювали аж через суд. А потім розказала про нагальні питання ради, з якими трапився просто «суцільний сюрпрайз-сюрпрайз».  Якщо дуже коротко: попри обіцянки уникати конфлікту інтересів і тіньових впливів, у перших рішеннях ради проглядаються ознаки давніх проблем —  від процедурних помилок до питання лояльності певних членів ради до влади. Зокрема, обрання головою Андрія Осіпова, керівника Одеської кіностудії, та його заступницею Ірини Зарі викликає побоювання через їхній тривалий зв’язок з Олександром Ткаченком.

 Радіодиктант, пропаганда на ТОТ, z-телеграм і що не так з першим засіданням новообраної Ради Держкіно - Фото 2

 Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі,  вотсапі, вайбері, іксі (твітері) та на сайті «Детектор медіа». Не залишаю вас на вихідні й без посилання на новий випуск «Ньюспалму». Увесь зворотний зв'язок також пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі. Переможемо!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader
loader