Один з континентів підіймається з-під океану: чому це небезпечно для світу
Один з континентів підіймається з-під океану: чому це небезпечно для світу

Один з континентів підіймається з-під океану: чому це небезпечно для світу

Через глобальне потепління Антарктида, яка вкрита багатокілометровим льодовим покривом, починає поступово виринати з-під океану. Про це йдеться у досліджені, опублікованому у науковому журналі Science Alert.

Як глобальне потепління впливає на Антарктиду

Цей процес називається післяльодовиковим підняттям, і за новими дослідженнями, він є наслідком глобального потепління. Танення льоду перетворює його на воду, що підвищує рівень світового океану.

Оскільки майже 700 мільйонів людей живуть у прибережних районах, а потенційна вартість підвищення рівня моря досягне трильйонів доларів до кінця століття, розуміння ефекту доміно від танення льоду в Антарктиді має вирішальне значення,
– каже гляціолог з Університету Макгілла Наталя Гомес.

Гомес та її команда вивчали мантію Землі під льодовим покривом Антарктиди і виявили, що в певних важливих зонах вона особливо м'яка. Сейсмічні дані показали, що через високу в'язкість ґрунт піднімається значно швидше, ніж очікувалося.

"Наші вимірювання показують, що тверда земля, яка утворює основу Антарктичного крижаного щита, змінює форму напрочуд швидко. Підняття суші від зменшеного льоду на поверхні відбувається за десятиліття, а не за тисячі років", — розповідає геолог Террі Вілсон з Університету штату Огайо.

Яка небезпека підняття Антарктиди

3D-моделювання показало, що якщо температура на планеті продовжить зростати, то протягом наступних 500 років рівень океану може піднятися на 19,5 метрів.

Проте науковці застерігають, що в цих моделях залишається багато невизначеностей, зокрема через нестачу сейсмічних даних із Західної Антарктиди. Крім того, ці прогнози не враховують танення льодовиків у Гренландії та горах світу.

Вже сьогодні підвищення рівня моря негативно впливає на низинні острови, такі як Кірібаті. Більша частина Південної Тарави розташована на висоті менше ніж 3 метри над рівнем моря. Місцеві жителі намагалися захиститися від океану мішками з піском, але на початку цього року їх змило, і морська вода затопила будинки, забруднивши ґрунти та колодязі морською сіллю.

Источник материала
loader