NYT: китайські хакери намагалися зламати мобільні телефони Дональда Трампа та сенатора Джей Ді Венса
NYT: китайські хакери намагалися зламати мобільні телефони Дональда Трампа та сенатора Джей Ді Венса

NYT: китайські хакери намагалися зламати мобільні телефони Дональда Трампа та сенатора Джей Ді Венса

Злам мобільних телефонів кандидатів від Республіканської партії, ймовірно, є частиною масштабнішої спроби зібрати інформацію про американських лідерів.

Китайські хакери націлилися на дані з мобільних телефонів, які використовують колишній президент США Дональд Трамп та його кандидат на посаду віцепрезидента, сенатор Джей Ді Венс. Ймовірно, це є частиною масштабної операції зі збору розвідданих.

Про це пише The New York Times з посиланням на обізнані джерела.

Зазначається, що слідчі працюють над тим, щоб визначити, які саме дані або комунікації, якщо такі були, могли бути отримані або відстежені внаслідок складного проникнення в телекомунікаційні системи.

За даними джерел, інформація, яка може міститися на телефонах, використовуваних Трампом та Венсом, може стати цінним джерелом для розвідки: з ким вони телефонували або переписувалися, як часто відбувалася комунікація та скільки тривала розмова — усе це має величезну цінність для Китаю. Такі дані можуть стати ще кориснішими, якщо хакерам вдалося б спостерігати за комунікаціями в режимі реального часу.

У матеріалі йдеться, що також були атаковані демократи, включно зі співробітниками кампанії віцепрезидентки Камали Гарріс та лідером більшості в Сенаті Чаком Шумером з Нью-Йорка.

Розслідування триває, але ФБР та офіційні особи в галузі національної безпеки висловили серйозне занепокоєння щодо можливого обсягу скомпрометованих даних і широкого кола потенційних жертв. ФБР і Агентство з кібербезпеки та безпеки інфраструктури (CISA) опублікували спільну заяву, не називаючи конкретних жертв.

Агентства зазначили, що «співпрацюють для активного нейтралізування цієї загрози та координують дії з нашими партнерами в галузі для посилення кіберзахисту в секторі комерційних комунікацій». Також було повідомлено потенційних жертв про загрозу.

Залишається незрозумілим, чи змогли хакери отримати доступ до текстових повідомлень, особливо тих, які передавалися через незашифровані канали.

Ця інформація стала відомою на завершальній стадії кампанії, під час якої команда Трампа також зазнала атак з боку іранських хакерів. Вони неодноразово надсилали фішингові листи його команді, деякі з яких були успішними в отриманні доступу до комунікацій та документів кампанії.

Представник кампанії Трампа Стівен Чеунг не дав прямої відповіді щодо того, чи були зламані телефони Трампа та Венса, але звинуватив Білий дім та Камалу Гарріс у тому, що вони дозволили іноземному противнику націлитися на кампанію.

На початку цього року служби безпеки виявили присутність хакерської групи, пов'язаної з Китаєм, у американських телекомунікаційних системах. Але лише недавно стало відомо, що хакери націлилися на конкретні номери телефонів, що, за словами офіційних осіб, може мати серйозні наслідки для національної безпеки.

Минулого місяця The Wall Street Journal повідомила, що хакерська атака, пов'язана з урядом Китаю, проникла в мережі деяких американських провайдерів широкосмугового зв'язку і могла отримати доступ до інформації з систем, які використовуються урядом США у справах суду FISA щодо прослуховувань.

Нагадаємо, Білий дім сформував надзвичайну групу для боротьби з кібершпигунством Китаю.

Фото: The New York Times. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
США Китай Дональд Трамп выборы в США
Источник материала
loader