Коли вигідніше купувати квартиру: наприкінці 2024-го чи вже у 2025 році
Коли вигідніше купувати квартиру: наприкінці 2024-го чи вже у 2025 році

Коли вигідніше купувати квартиру: наприкінці 2024-го чи вже у 2025 році

Попит на придбання квартир, особливо у великих західних та центральних містах, досить високий. Про це, зрештою, свідчать щомісячні аналітичні дані – ціни як на первинному, так і на вторинному ринках у Львові, Києві, Дніпрі та Одесі продовжують зростати. Нерухомість 24 розповідає, що про ринкову ситуацію говорять експерти, і коли, на їхній погляд, вигідніше купувати житло.

У 2024 році може бути вигідніше

Наразі ситуація на ринку нерухомості неоднозначна. Усе може змінитися як у позитивний, так і в негативний бік, залежно від ситуації на фронті та допомоги, наданої іншими державами, вважає столична рієлторка та член Асоціації фахівців з нерухомості Людмила Колєснік.

На думку експертки, купувати житло українцям вигідніше все ж у 2024 році.

Ті, хто прагне продати та готові поступитися в ціні на 5 – 8%, щоб здійснити продаж, зможуть це зробити і роблять. Зараз ситуація більш-менш стабільна, ціни майже довоєнні,
– каже Людмила Колєснік.

Нерухомість Ринок Купівля житлаЖитлові багатоквартирні будинки / Фото Pexels

І хоч влітку власники житла намагалися підняти ціни, через недостатній попит змушені були знову їх знизити. У 2025 році, на думку рієлторки, вартість житла суттєво не зміниться, якщо ринкова ситуація буде така, як зараз.

"Порівнюючи 2024 та 2023 роки, ми бачимо зростання цін"

Оксана Остапчук погоджується з думкою про те, що купувати нерухомість краще наприкінці 2024-го, ніж відкладати покупку до наступного року. Керівниця відділу продажів OLX Нерухомості порівняла тогорічні ціни з вартістю у 2023 році та дійшла висновку, що цифри зросли.

Сумнівно що в Києві, Львові чи Одесі ціни будуть знижуватись у 2025 році, тому вигідніше купувати у 2024 році,
– вважає експертка.

Експертка зазначає, що на ріст цін впливає багато факторів. Зокрема вартість у 2025 році може стати вищою через:

  • підвищення попиту;
  • зростання курсу долара,
  • підвищення вартості будматеріалів, ускладнення логістики, здорожчання вартості робочої сили (стосується новобудов);
  • знищення житлового фонду внаслідок російської агресії (темпи будівництва не покривають масштаби зруйнованого житла);
  • зростання оподаткування при купівлі.

Бачимо зростання відгуків в середньому на 7,2% у великих містах, до того ж розширення держпрограми "єОселя" також може стимулювати попит,
– коментує керівниця відділу продажів OLX Нерухомості.

Нерухомість Житлові будинки Нове житло КвартириНові житлові будинки / Фото Pexels

Вигідно тоді, коли покупець готовий

Оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак вважає, що купувати вигідно тоді, коли є така реальна можливість. Це може бути й наприкінці 2024-го, і на початку 2025-го, головне, щоб покупець був до цього готовим, зокрема фінансово.

Купувати вигідно тоді, коли склались докупи принципові моменти: ви знайшли оптимальний варіант за своїми вимогами (розташування, інфраструктурне наповнення, просторове зонування, планувальне рішення), аудит (юридичний, фінансовий, проєктний) пройшов без сильних зауважень з вашого боку і, найголовніше, ви чітко усвідомлюєте мету і свої фінансові можливості,
– каже Вікторія Берещак.

Наприклад, якщо покупець бере квартиру в розтермінування або за умовами єОселі, то він має прогнозувати свій дохід, можливість закривати фінансові зобов'язання перед компанією за місяць, три, пів року чи рік.

Якщо квартира інвестиційна, то покупця має влаштовувати термін окупності, готовність чекати нового власника на перепродаж і платити додаткові податки, що супроводжують угоду.

Нерухомість Житлові будинки Квартири Купівля житлаСпальний район / Фото Pexels

Отже, купівля квартири може бути вигіднішою ще цього року через можливе зростання цін у 2025-му. Проте це не найважливіший чинник, який потрібно враховувати, обдумуючи придбання житла. Готовність покупця та правильність його вибору є куди важливішими факторами.

Источник материала
loader
loader