Китай намагався зламати передвиборчі телефони Трампа та Харріс
Китай намагався зламати передвиборчі телефони Трампа та Харріс

Китай намагався зламати передвиборчі телефони Трампа та Харріс

Хакери китайського уряду намагалися проникнути всередину телефонів, якими користувалися колишній президент Дональд Трамп , сенатор Джей Ді Венс та інші, які працювали над їхньою кампанією для Білого дому, а також кампанією Харріса, повідомили в п’ятницю офіційні особи, знайомі з цим питанням.

Неможливо відразу дізнатися, чи були спроби із залученням пристроїв кандидатів від Республіканської партії успішними, але вважається, що злом зламав телефони співробітників, повідомили двоє людей. Ще двоє людей підтвердили націлювання на Трампа і Венса, про що вперше повідомила New York Times.

Людина, знайома із замахами на кампанію Гарріса, не сказала, чи були ціллю віце-президент Камала Харріс і губернатор Міннесоти Тім Уолз, посилаючись на триваюче розслідування правоохоронних органів. За словами другої знайомої особи, мішенню стали інші демократи, у тому числі співробітники лідера сенаторської більшості Чарльза Е. Шумера (штат Нью-Йорк).

ФБР повідомило про кампанію Трампа-Венса цього тижня після того, як Verizon виявила атаку. Поки кампанія очікує на повний список осіб, які могли стати мішенню, кілька старших співробітників отримали нові телефони за останні 24 години.

За словами радника Трампа, деякі старші співробітники почали використовувати зашифровані пристрої навіть для здійснення простих телефонних дзвінків.

У ФБР повідомили радникам Трампа, що хакери також були націлені на деяких представників ЗМІ та інших відомих американців. «Вони дуже чітко дали зрозуміти, що це не тільки ми», — сказала особа, знайома з брифінгом.

Зусилля Китаю наразі вважаються «двопартійними», заявили двоє чиновників, зазначивши, що також були спроби націлитися на повідомлення президента Джо Байдена . Переслідування кандидатів, а також лідерів за шпигунство є стандартною практикою світових держав, і офіційні особи заявили, що не вважають останні спроби втручанням у вибори.

У федеральному уряді «ми зараз на рівні 10, мигаємо червоним на Китай», — сказав високопоставлений чиновник США, виступаючи на умовах анонімності, як і інші опитані для цієї статті, щоб обговорити делікатні питання.

Обізнана особа повідомила, що мішенню стали щонайменше двоє додаткових членів родини Трампа.

Ці атаки відбулися після попереднього повідомлення про глибоке вторгнення в американських телекомунікаційних провайдерів китайської хакерської групи, яку Microsoft назвала Salt Typhoon, яка відстежує кібератаки , пов’язані з її програмним забезпеченням і службами. Двоє людей, знайомих із попередніми спробами злому кампанії Трампа, сказали, що група Salt Typhoon використовувала цей доступ, щоб спробувати зламати телефони Трампа.

Цей випадок уже викликав занепокоєння Білого дому, який створив спеціальну групу реагування для його вирішення. Як повідомляє The Washington Post, хакери проникли в дюжину компаній, включаючи AT&T і Verizon. У деяких компаніях, у тому числі у Verizon, вони мали, по суті, такий же доступ, як і старші інженери, що дозволяло їм шукати облікові записи та перенаправляти трафік клієнтів.

Міністерством державної безпеки Китаю, головним шпигунським агентством країни.

«Дані про дзвінки — це саме той тип інформації, який [Китайській Народній Республіці] хотів би отримати як частину розвідувальної операції проти основних провайдерів зв’язку», — сказав Брендон Уейлз, який до серпня обіймав посаду виконавчого директора Агентства з кібербезпеки та безпеки інфраструктури США. . «Націлювання на кампанії, кандидатів і національних лідерів було незмінним пріоритетом для Китаю. Враховуючи зареєстрований рівень доступу до цих компаній, я припускаю, що було багато інших цілей, які не були оприлюднені».

Хоча вторгнення Солт-Тайфуну викликало серйозне занепокоєння з серпня , ФБР опублікувало свою першу заяву, підтверджуючи атаки, лише в п’ятницю.

«Уряд США розслідує несанкціонований доступ до комерційної телекомунікаційної інфраструктури суб’єктами, пов’язаними з Китайською Народною Республікою», — йдеться у спільному релізі агентства з Агентством кібербезпеки та безпеки інфраструктури. У заяві йдеться, що після виявлення вторгнень ФБР і CISA «повідомили постраждалі компанії, надали технічну допомогу та швидко поділилися інформацією, щоб допомогти іншим потенційним жертвам».

Речник посольства Китаю у Вашингтоні заявив, що не знає про напад і не може його коментувати. «Президентські вибори – це внутрішня справа Сполучених Штатів. Китай не має наміру і не буде втручатися у вибори в США. Сподіваємося, що американська сторона не висуватиме звинувачень», – сказав речник Лю Пенгю.

Він застеріг від того, що назвав спробами США «поширити всі види дезінформації про так звані «китайські хакерські загрози»».

На відміну від Росії та Ірану, Китай досі не зробив помітних кроків для підтримки того чи іншого кандидата в президенти , заявили цього тижня представники розвідки США. Оперативники, пов’язані з урядом Китаю, однак брали участь у кількох конкурсах у Конгрес , публікуючи в соціальних мережах повідомлення проти деяких кандидатів, які особливо критикували країну, повідомили чиновники.

Офіційні особи попередили, що Китай, мабуть, отримає вигоду від внутрішнього хаосу в США і може прагнути посилити дезінформацію під час виборів або в наступні тижні після них, особливо якщо всередині країни з’являться серйозні заяви про шахрайство навколо спірного голосування.

«Ми вважаємо, що Китай прагне принизити американську демократію, але не підживлює враження, що він прагне вплинути на президентські вибори в США або втрутитися в них», — заявили керівники розвідки в понеділок у нещодавно розсекреченій записці

Источник материала
loader