Чому переводять годинники на зимовий час: коли зародилася ця традиція
Чому переводять годинники на зимовий час: коли зародилася ця традиція

Чому переводять годинники на зимовий час: коли зародилася ця традиція

Відповідно люди спатимуть на годину більше, ніж зазвичай. Про те, чому українці переводять годинники – розповість LifeStyle24.

Чому переводять годинники

У 1784 році посол США у Франції Бенджамін Франклін першим запропонував переводити стрілки годинника на зимовий і літній час. Він зазначав, що це варто робити, щоб зекономити свічки. Згодом цим питанням вирішив зайнятися британський архітектор Вільям Віллетт, який хотів, щоб люди припинили марно витрачати денне світло. Така ідея у нього виникла під час прогулянки містом, але парламент не підтримав її.

Втім, до цієї теми повернулися вже у XX столітті, у Великій Британії. Тодішній король Едвард VII заявив, що його королівський маєток Сандрінгем переходить на літній час. Пізніше ці зміни почали стосуватися замків у Віндзорі та Балморалі. Так, у 1908 році у Великій Британії вперше перевели годинники.

Переведення годинників
Переведення годинників / Фото Freepik

У часи Першої світової війни Німеччина та Австро-Угорщина офіційно впровадили літній час. А вже у 1918 році конгрес США встановив поділ на часові пояси та літній час на період війни з метою заощадження палива для генерації електричного струму.

Втім, в Україні вперше перевели годинники у 1981 році ще за часів Радянського Союзу. Головна мета – заощадити енергію та збільшити світловий день.

Коли переводять годинники у 2024 році

Щорічно українці двічі переводять годинникову стрілку – навесні та восени. Цьогоріч, у ніч з 26 на 27 жовтня, громадяни перейдуть на зимовий час о 4:00. Людям доведеться перевести годинники назад. Через це доба 27 числа буде довшою, тому громадяни зможуть поспати на годину більше.

Нагадаємо, що більшість електронних пристроїв, серед яких комп'ютери, ноутбуки, планшети, смартфони, смартгодинники тощо, самостійно перейдуть на новий час. Втім, самостійно налаштувати доведеться лише механічні годинники.

Теги по теме
Традиции
Источник материала
loader
loader