В Росії збільшили ключову ставку до рекордного рівня
В Росії збільшили ключову ставку до рекордного рівня

В Росії збільшили ключову ставку до рекордного рівня

Рівень ключової ставки в Росії

Відомо, що ще у вересні ключова ставка становила 19%, яку Центробанк підвищив зі ставки в 18%. Як тоді пояснювали, таке підвищення трапилося через високу інфляцію в країні. Наступне підвищення трапилося вже у жовтні – до рекордного рівня у 21% річних.

Насправді зміна рівня ставки є сигналом для банків, які на основі цього визначають процентні ставки за вкладами та позиками. Відтак чим вища ключова ставка, тим кредити та депозити в нацвалюті стають дорожчими.

Зверніть увагу! Для порівняння, в Україні облікову ставку зберегли на рівні 13%.

На що впливає рівень облікової ставки

За допомогою облікової ставки центральний банк країни встановлює вартість грошей в економіці. Облікова ставка росте, якщо в країні висока інфляція. Водночас знижується рівень при контрольованій інфляції. Відповідно зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами та позиками, адже чим вище ключова ставка, тим дорожче кредити та депозити в національній валюті.

Цікаво, що в Росії вже фіксують стабільне зростання цін. Російські ЗМІ з посиланням на Росстат зазначають, що за тиждень з 15 жовтня по 21 жовтня зростання цін становило 0,2%, з початку року сягнуло 6,3%, а у річному вираженні – 8,4%.

Теги по теме
Россия
Источник материала
loader
loader