В Україні цьогоріч очікується рекордний збір врожаю сої - Висоцький
В Україні цьогоріч очікується рекордний збір врожаю сої - Висоцький

В Україні цьогоріч очікується рекордний збір врожаю сої - Висоцький

За підсумками 2024 року врожай сої в Україні може становити 6 млн т, що є історичним рекордом.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми маємо виробництво пшениці на рівні з попереднім роком — понад 22 млн т та близько 6 млн т ячменю, що аналогічно з минулорічним показником, також гарний урожай ріпаку. Сої взагалі очікується зібрати 6 млн т, що є історичним рекордом. Крім того, очікується зібрати кукурудзу в межах 24 млн т та соняшнику - 10 млн т», — повідомив Висоцький.

Він зазначив, що наразі вже повністю зібрані основні зернові (пшениця, ячмінь, жито, овес, зернобобові), а також ріпак. Кукурудза зібрана на 67%, соняшник та соя — на 95%, викопана більшість цукрового буряку.

Очікуваний рекордний показник врожаю сої перший заступник міністра пояснює тим, що це важлива культура для сівозміну. Фінансові умови ускладнені, тому не завжди є кошти на дорогі мінеральні добрива. Водночас соя потребує менше добрив і залишає азот у ґрунті, що частково нівелює фактор вищих цін на сою.

Крім того, стимулювання збільшення площ посіву є наслідком того, що соя є культурою з меншим валом, однак більшою вартістю.

“За майже три роки повномасштабного вторгнення ми бачимо виклики з логістикою, адже вона є дорожчою в перерахунку на 1 тонну продукції, ніж до війни. Наприклад, кукурудза коштує 200 дол., а логістика умовно 30-40 дол. Водночас соя коштує 450 дол., а цінова політика логістики є сталою”, - пояснює Висоцький.

За його словами, Україна може переробляти лише одну третю з усього збору врожаю сої, тож велика частка піде на експорт. Найбільшими споживачами залишаються ЄС, Туреччина та Китай.

Як повідомлялось, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький дав прогноз на 2024 рік врожай зернових та олійних культур, який буде меншим на 12% порівняно з минулим роком і становитиме 75 млн т.

Источник материала
loader
loader