Товарообіг між Україною та Португалією цьогоріч зріс на понад $29 мільйонів
Товарообіг між Україною та Португалією цьогоріч зріс на понад $29 мільйонів

Товарообіг між Україною та Португалією цьогоріч зріс на понад $29 мільйонів

Двосторонній товарообіг між Україною та Португалією за січень - серпень 2024 року збільшився на 29,2 млн дол. США (+15,1%) порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Мінекономіки за підсумками зустрічі першої віцепрем'єр-міністерки України - міністерки економіки Юлії Свириденко з міністром економіки Португалії Педро Реїшем.

Зазначається, що позитивна динаміка торгівлі спостерігається з 2023 року, коли товарообіг досяг 293,7 млн дол. (+49,4% до 2022 року). При цьому експорт українських товарів до Португалії зріс на 64,6% - до 223,5 млн дол.

Товарообіг між Україною та Португалією цьогоріч зріс на понад $29 мільйонів - Фото 1

Португальський бізнес планує розширити присутність в Україні у семи ключових секторах: оборона, машинобудування, легка промисловість, аграрний сектор, фармацевтика, відновлювані джерела енергії та інжиніринг.

З огляду на це, українська сторона запропонувала португальським компаніям локалізувати виробництво в Україні.

Також Португальський банк розвитку розгляне фінансування проєктів у межах Ukraine Investment Framework. Для потенційних інвесторів передали інвестиційний довідник з описом 95 проєктів у пріоритетних сферах, який було презентовано Україною на URC-2024 у Берліні.

Після тривалої перерви у понад 6 років Київ та Лісабон вирішили провести третє засідання Українсько-португальської комісії з економічного співробітництва. Воно відбудеться 15 листопада.

«Це важливе рішення дозволить нам поглибити торговельно-економічну співпрацю, а також залучити португальські компанії до проєктів з відновлення України​​», - сказала Свириденко.

Як повідомляв Укрінформ, Португальська Агенція з інвестицій і зовнішньої торгівлі (AICEP) проведе серіютренінгів для фахівців UkraineInvest, як залучати прямі іноземні інвестиції. Програма буде сфокусована передовсім на малому та середньому бізнесі.

Фото: Мінекономіки

Теги по теме
Экономика Минэкономики Инвестиции
Источник материала
loader