Штати в ОБСЄ підтвердили рішучість притягнути Росію до відповідальності за звірства в Україні
Штати в ОБСЄ підтвердили рішучість притягнути Росію до відповідальності за звірства в Україні

Штати в ОБСЄ підтвердили рішучість притягнути Росію до відповідальності за звірства в Україні

Сполучені Штати виділили понад $30 млн задля притягнення до відповідальності винних у злочинах, скоєних в Україні у ході російської агресії.

Як передає Укрінформ, про це заявила тимчасова повірена у справах США при ОБСЄ Кетрін Брукер під час чергового засідання Постійної ради цієї організації у Відні.

"Сполучені Штати рішуче налаштовані притягнути Кремль до відповідальності за його звірства та забезпечити правосуддя для українського народу. Лише Офіс глобального кримінального правосуддя Державного департаменту США виділив понад 30 мільйонів доларів на підтримку зусиль у сфері правосуддя та притягнення до відповідальності винних", - сказала вона.

За словами американської дипломатки, ці кошти спрямовані на підтримку роботи Реєстру збитків для України, Міжнародного центру з розслідування злочину агресії проти України та розбудову спроможностей українських державних органів через Консультативну групу з розслідування воєнних злочинів в Україні. Крім того, фінансуються різні організації громадянського суспільства, які сприяють правосуддю за звірства Росії в Україні.

"Уряд США визнав, що військовослужбовці Росії скоїли воєнні злочинина всій території України. Він також визначив, що члени російських збройних сил та російські урядовці вчинили злочини проти людяності – окремі дії, які вчиняються в рамках широкомасштабної або систематичної атаки, спрямованої проти цивільного населення", - наголосила Брукер.

Вона додала, що фінансування з боку Офісу глобального кримінального правосуддя доповнюється іншими фінансовими механізмами. Зокрема, з боку інших бюро Держдепартаменту та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), на підтримку правосуддя щодо міжнародних злочинів, скоєних у контексті російської війни.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України запустило в роботу цифровий реєстр для фіксації порушень міжнародного гуманітарного права внаслідок збройної агресії Росії.

Теги по теме
Россия война США ОБСЕ
Источник материала
loader