Росія передає хуситам супутникові дані для наведення атак
Росія передає хуситам супутникові дані для наведення атак

Росія передає хуситам супутникові дані для наведення атак

Згідно з The Wall Street Journal, Росія активно підтримує єменських бойовиків-хуситів у їхніх атаках на кораблі в Червоному морі, передаючи їм супутникові дані для точного наведення ракет і дронів. Дві європейські оборонні посадовці та інше обізнане джерело підтвердили, що Росія спрямовує цю інформацію через членів іранського Корпусу вартових Ісламської революції, інтегрованих у структури хуситів у Ємені.

Регіон Червоного моря є критично важливою торговельною артерією, яка об’єднує ринки Європи та Азії, тож постійні атаки бойовиків-хуситів на судна створюють новий виток дестабілізації на Близькому Сході. Напади почалися наприкінці минулого року, набираючи обертів, що збіглося з новою хвилею напруженості через війну в Газі.

Хусити вже атакували кілька торгових суден, зокрема танкер, що прямував із Росії до Китаю, використовуючи як балістичні ракети, так і морські засоби. Раніше ЗМІ повідомляли, що Росія також планувала поставити хуситам ракети та інше військове обладнання, проте цей план був відкладений через дипломатичні зусилля США та Саудівської Аравії.

Ситуація залишається напруженою, оскільки зусилля Заходу щодо приборкання хуситів поки не принесли значного результату. Лише нещодавно, 17 жовтня, американські бомбардувальники B-2 завдали ударів по об’єктах зберігання зброї, пов’язаних із хуситами. Але цей крок, хоч і був демонстрацією сили, вказує на все ще обмежений вплив міжнародних зусиль на ситуацію.

Теги по теме
Россия
Источник материала
loader