Рахункова палата провела перший в історії аудит Пенсійного фонду: деталі
Рахункова палата провела перший в історії аудит Пенсійного фонду: деталі

Рахункова палата провела перший в історії аудит Пенсійного фонду: деталі

Рахункова палата провела перший масштабний аудит Пенсійного фонду за міжнародними стандартами. За його результатами було виявлено як позитивні моменти у роботі відомства, так і суттєві системні проблеми.

Період аудиту охопив час з 2022 року до кінця І кварталу 2024 року, з окремих питань роботу ПФУ вивчали за більш тривалий період. За висновком аудиторів, гроші міжнародних донорів ПФУ використав прозоро. Йдеться про $12,7 млрд за два роки, що дали змогу відшкодувати майже половину видатків на пенсії у 2022-2023 роках. З державного бюджету України на покриття дефіциту бюджету ПФУ виділили 29,9 млрд грн у 2022 році і 26,5 млрд грн торік.

«Пенсії були виплачені своєчасно в установлених розмірах та особам, які мають на них право. Окрім цього, результати аудиту дали змогу отримати впевненість у тому, що кошти міжнародних донорів використано відповідно до мети й умов угод про позики та гранти, а також забезпечено належний контроль за їх використанням. Аудиторами також підтверджено правильність складання щомісячних звітів ПФУ, що подаються Мінфіном до МБРР», – зазначено у звіті.

Виявлені проблеми Рахунковою палатою

  • Заборгованість фонду за виконання судових рішень: Погасити її немає жодних джерел, і станом на 1 липня 2024 року вона становить 73 мільярди гривень, що дорівнює 10% бюджету ПФУ на 2024 рік.
  • Ідентифікація осіб на тимчасово окупованих територіях: 800 тис. громадян не проходили фізичну ідентифікацію протягом 2,5 років. У 2024 році Пенсійний фонд витратив 7,7% свого бюджету на виплату пенсій цим особам.
  • Прогалини в законодавстві: Прогалини в законодавстві створили додаткове навантаження на Пенсійний фонд понад 70 млрд грн. Ці виплати стосуються пенсій для людей з інвалідністю, військових пенсіонерів та осіб, які проживають у зонах радіоактивного забруднення чи гірських місцевостях.
  • Масова реєстрація пенсіонерів: Виявлено факти реєстрації від 6 до 30 осіб за однією адресою в зонах радіоактивного забруднення або гірських місцевостях для отримання підвищених виплат. У 2022 – 2023 роках рішення судів на користь таких пенсіонерів обійшлися ПФУ у 66,5 млрд грн.
  • Виплати пенсій людям з інвалідністю: Щорічно на виплати пенсій людям з інвалідністю, яким відтермінували проходження повторного огляду МСЕК під час воєнного стану витрачається 4 млрд грн.

Рахункова палата пропонує переглянути законодавство щодо виплати підвищених пенсій певним категоріям українців та розвʼязати питання ідентифікації пенсіонерів, зокрема стосовно гірських територій та зон радіоактивного забруднення.

Як повідомлялося, «Нова Пошта» може стати суб'єктом пенсійних виплат. З'явився відповідний законопроєкт. 

До слова, у березні 2025 року буде проведена наступна індексація пенсій.

Источник материала
loader
loader