"Невидимі сторінки": як культурно-мистецький проєкт показав важливість читання шрифтом Брайля
"Невидимі сторінки": як культурно-мистецький проєкт показав важливість читання шрифтом Брайля

"Невидимі сторінки": як культурно-мистецький проєкт показав важливість читання шрифтом Брайля

У 2024 році видавництво "Антологія", за підтримки Українського інституту книги, реалізувало культурно-мистецький проєкт "Невидимі сторінки" для популяризації читання шрифтом Брайля.

23 жовтня 2024 року в освітньо-реабілітаційному просторі Trinity HUB у Києві підбито підсумки проєкту. Зокрема, проведено заходи для людей із порушеннями зору та всіх охочих у Чернівцях, Одесі, Львові та Києві. Команда поділилася досвідом і враженнями від реалізації ініціативи, а також розповіла про подальші плани "Невидимих сторінок".

"Невидимі сторінки": як культурно-мистецький проєкт показав важливість читання шрифтом Брайля - Фото 1"Хочу підкреслити важливість проєкту, адже популяризація читання є основою основ. Читання має бути цікавим і доступним для всіх", – зазначила директорка видавництва "Антологія" Олена Нечепуренко. 

Ініціативу підтримали представники органів влади, громадськість та всі охочі. 

"Проєкт став справжнім успіхом і повинен стати загальнонаціональним, охопивши якомога більше громадськості", – зазначив перший голова Держкомтелерадіо Богдан Червак.

"Невидимі сторінки": як культурно-мистецький проєкт показав важливість читання шрифтом Брайля - Фото 2

Культурно-мистецький проєкт підтримало і Міністерством культури та стратегічних комунікацій України.

"Проєкт "Невидимі сторінки" робить невидиме видимим. Наразі він охопив лише Київ, Чернівці, Львів та Одесу, але я вірю, що скоро стане доступним і в інших куточках України. Цей проєкт має величезний потенціал для розширення і може досягти ще більших успіхів у різних регіонах. Для нас, як Міністерства культури та стратегічних комунікацій України, це надзвичайно важливо. Ми раді підтримувати ініціативи, спрямовані на розвиток доступності для всіх", – наголосила начальниця відділу політики безбар'єрності, гендерної рівності та ментального здоров'я Міністерства культури та стратегічних комунікацій України Леся Хемраєва.

"Невидимі сторінки": як культурно-мистецький проєкт показав важливість читання шрифтом Брайля - Фото 3

Ініціативу активно підтримали також заклади вищої освіти. Зокрема, на базі Українського державного університету імені Михайла Драгоманова відбувся спеціальний захід, а Київський національний університет будівництва та архітектури долучився до інформаційної підтримки з перших днів старту проєкту.

"Невидимі сторінки", зокрема, надихнув нас на рішення про створення у складі університету – Інституту реінтеграції, реабілітації та професійного розвитоку ветеранів "Архітектура  стійкості". Якраз в рамках нового підрозділу нашого університету ми будемо розвивати навчальні реабілітації наших ветеранів, зокрема тих, хто має порушення зору. Слухаючи враження від роботи проєкту та його команди, я переконався, що це надзвичайно цінний досвід. Вірю, що цей проєкт стане першим кроком до реалізації подібних ініціатив", – зазначив ректор Київського національного університету будівництва та архітектури Олексій Дніпров.

Культурно-мистецький проєкт "Невидимі сторінки"  продемонстрував, що література володіє об'єднувальною силою, здатною стирати будь-які бар'єри. 

"Невидимі сторінки": як культурно-мистецький проєкт показав важливість читання шрифтом Брайля - Фото 4

5 вересня команда ініціативи завітала до дошкільного навчального закладу №17, де познайомила дітей із книгою Михайла Коцюбинського "Тіні забутих предків", надрукованою шрифтом Брайля у видавництві "Антологія". Модераторка Наталія Бовтрук провела для молоді літературну вікторину, під час якої всі учасники пригадали основи української літератури та сюжет книги.

19 вересня на базі Одеської спеціальної школи №91 команда проєкту розповіла про книгу Олександра Довженка "Зачарована Десна" у виданні шрифтом Брайля від видавництва "Антологія". Для гостей також було проведено вікторину. Діти з порушеннями зору отримали особливі подарунки від спонсора – мультимодального оператора UNITED GLOBAL LOGISTICS.

26 вересня в Українському державному університеті імені Михайла Драгоманова відбувся захід із "Культуртригером" Богданом-Олегом Горобчуком, на якому студенти-тифлопедагоги дізналися більше про книги шрифтом Брайля та твір Ліни Костенко "Маруся Чурай" .

У жовтні проєкт "Невидимі сторінки" завітали до Львова. 2 жовтня у Львівській спеціальній школі №100 відбулася подія, присвячена твору "Енеїда" Івана Котляревського. Наталія Бовтрук провела літературну вікторину для дітей, а мережа мультимаркетів "Аврора" підготувала корисні подарунки.

3 жовтня у Львові в інклюзивному просторі неформальної освіти "Сенсотека" відбулася зустріч із ветераном війни Олегом Автомєєнком та іншими гостями, які поділилися своїм життєвим досвідом. Під час заходу активно піднімалася тема популяризації шрифту Брайля для самореалізації людей з порушеннями зору, зокрема для розвитку їхніх навичок читання та доступу до інформації. "Невидимі сторінки": як культурно-мистецький проєкт показав важливість читання шрифтом Брайля - Фото 5

17 жовтня на базі Центральної спеціалізованої бібліотеки УТОС відбулося відкриття читацького клубу видавництва "Антологія", де учасники обговорювали знаковий роман Валер'яна Підмогильного – "Місто". Читацький клуб пройшов у затишній атмосфері, сповненій інтелектуальних дискусій та любові до літератури.

Довгостроковим результатом проєкту стало створення постійного книжкового читацького клубу, який продовжить об'єднувати читачів та популяризувати літературу шрифтом Брайля.

Підготовлено , за сприяння Державної установи "Український інститут книги", за кошти державного бюджету України. Авторська думка може не збігатися з офіційною позицією державної установи "Український інститут книги".

Источник материала
loader
loader