Міф або реальність: чи справді фарбування даху в білий колір скорочує витрати на електроенергію
Міф або реальність: чи справді фарбування даху в білий колір скорочує витрати на електроенергію

Міф або реальність: чи справді фарбування даху в білий колір скорочує витрати на електроенергію

Як пише House Beautiful, однією з останніх популярних тенденцій у цій сфері є фарбування даху білим кольором. Чи справді це зменшує витрати на енергію, розповідаємо далі.

Що таке "холодний дах" і чи дійсно він зменшує витрати на електроенергію

Біла або світла покрівля може відбивати сонячне світло та поглинати менше сонячної енергії, що зрештою допомагає скоротити витрати на охолодження повітря.

За даними Міністерства енергетики США, звичайні дахи можуть нагріватися до 65 градусів за Цельсієм у сонячний день, але "холодний дах" може знизити температуру на цілих 10 градусів.

Відтак, здається, що це ідеальне рішення, яке допоможе зменшити витрати. Однак воно має кілька нюансів. І найголовніше тут врахувати, де розташований будинок.

Якщо ви мешкаєте у більш жаркому кліматі, біла та світла черепиця дасть найбільшу користь. Водночас для тих, хто живе в холодному кліматі, білий дах може справити протилежний результат.

Темні кольори черепиці поглинатимуть сонячне випромінювання, допомагаючи зігріти дах і зменшити потребу в опаленні в холодні місяці, тоді як світлі відбиватимуть його, що в результаті призведе до більших витрат.

Як виглядає білий дах: дивіться фото

Крім того, якщо ж ви все-таки вирішили, що вам підходить білий дах, важливо довіряти фарбування професіоналам та поновлювати покриття кожні три – п’ять років залежно від клімату та впливу сонця.

Якщо шукаєте сучасне й енергоефективне рішення для будинку, ідеально підійдуть теплові насоси від Bosch. Взимку вони нагріють помешкання, а влітку подарують бажану прохолоду. Технології майбутнього готові працювати для вашого комфорту вже сьогодні. Екологічно, надійно, на різний бюджет.

Разом з тим важливо враховувати й матеріал даху. Деякі буде легше пофарбувати, ніж інші.

Так, гладка черепиця, як правило, утримує фарбу краще, ніж текстурована деревина, яка потребує більшої підготовки та ґрунтовки. Металеві покрівлі ж можна фарбувати, але будь-яку іржу або фарбу, що відшаровується, потім слід буде видаляти дротяною щіткою або наждачним папером, а перед фарбуванням наносити шар ґрунтовки для металу.

Тим часом шифер завдасть більше клопоту, ніж воно того варте. Це пористий матеріал, що означає, що він вбирає вологу, і це може призвести до того, що фарба з часом відшаровуватиметься або тріскатиметься.

Як бачимо, фарбування даху в білий колір дійсно зберігає в домі прохолоду, але чи матиме це сенс для вас, залежить від того, де ви живете та з чого вже зроблений ваш дах.

Источник материала
loader