Дослідження Нацради: Санкції ЄС не передбачають контролю за поширенням контенту підсанкційних російських медіа
Дослідження Нацради: Санкції ЄС не передбачають контролю за поширенням контенту підсанкційних російських медіа

Дослідження Нацради: Санкції ЄС не передбачають контролю за поширенням контенту підсанкційних російських медіа

Санкції не накладають прямих зобов’язань на медіарегуляторів контролювати поширення контенту підсанкційних видань, тож російська пропаганда може вільно поширюватися через соцмережі.

Санкції ЄС не передбачають контролю та нагляду за поширенням контенту російських медіа, які потрапили під заборону мовлення, трансляції і розповсюдження.

Про це свідчить опитування серед 17 європейських медіарегуляторів щодо застосування санкцій проти російських медіа, яке провела Національна рада з питань телебачення та радіомовлення за підтримки секретаріату Європейської платформи регуляторних органів (EPRA).

«Санкції спрямовані проти економічної та фінансової діяльності юридичних та фізичних осіб держави-агресора. Тобто вони не накладають прямих зобов’язань на органи регулювання медіа щодо нагляду за контентом ЗМІ, які потрапили під заборону мовлення, трансляції і розповсюдження», — з'ясували в Нацраді.

Через це контент російських медіа вільно поширюється через соцмережі. Згідно з результатами опитування, великі цифрові платформи, як-от YouTube, Facebook, TikTok, X та Telegram, не реагують на звернення медіарегуляторів країн-членів EPRA про підсанкційні канали або ж вироблений ними контент. Більшість членів EPRA зауважили, що дії платформ недостатньо швидкі та не є належними.

Окрім цього, ще однією проблемою є можливість реєстрації російських медіа у країнах Європи, які не є членами ЄС. Таким чином російська дезінформація може поширюватися в ЄС у транскордонний спосіб та оминати санкції.

«Зважаючи на це, Національна рада планує ініціювати подальші консультації зі своїми європейськими партнерами, аби припинити поширення в Європі матеріалів, що містять пропаганду війни, виправдання агресії та воєнних злочинів, підбурювання до геноциду і терористичних дій проти мирних жителів», — повідомили у Нацраді.

Фото: Нацрада

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Евросоюз санкции Европа Соцсети
Источник материала
loader