Стали відомі фіналісти Гонкурівської премії з літератури
Стали відомі фіналісти Гонкурівської премії з літератури

Стали відомі фіналісти Гонкурівської премії з літератури

У цьогорічний шорт-лист Гонкурівської премії з літератури увійшли романи Сандрін Коллетт «Мадлен на світанку», Камель Дауд «Гурії», Гаель Фей «Жакаранда» та Елен Годі «Архіпелаги».

Авторів - фіналістів оголосили на сторінці премії в мережі Х, передає Укрінформ.

«Ось 4 фіналісти Гонкурівської премії 2024 року, переможця якої буде оголошено в понеділок, 4 листопада у ресторані Drouant», - повідомили там.

Цього року вердикт оголошували з Бухареста, куди семеро Гонкурівських академіків прибули на святкування сторіччя Французького інституту в Румунії. На старті було шістнадцять претендентів, тепер їх четверо - двоє жінок та двоє чоловіків.

Серед книг, що потрапили до фіналу, «Жакарда» - роман про геноцид тутсі в Руанді, який вже розійшовся книгарнями накладом у 140 000 примірників. "Архіпелаги" – історія, яку Елен Годі розповідає про свого батька, "Гурії" Камел Дауд - гостросюжетна історична розповідь, та Сандрін Коллетт з «Мадлен на світанку», розповідь про дитину, чия поява перевертає життя села з ніг на голову.

Як передавав Укрінформ, лауреатом Гонкурівської премії 2023 року став письменник Жан-Батіст Андреа за роман "Наглядайте за нею".

Гонкурівська премія присуджується автору лише раз у житті. Премія за найкращий роман, названа на честь братів Гонкурів, існує з 1903 року. Щороку її вручають за підсумками голосування членів Гонкурівської академії на спеціальному обіді в ресторані "Друа". У грошовому вимірі премія символічна і становить 10 євро, однак вона значно збільшує продажі та переклади творів письменника. Так останній роман-переможець Жана-Батіста Андреа розійшовся тиражем у понад 600 тисяч примірників.

Теги по теме
Франция
Источник материала
loader
loader