США звинуватили генерала Ірану у змові з метою вбивства американської журналістки
США звинуватили генерала Ірану у змові з метою вбивства американської журналістки

США звинуватили генерала Ірану у змові з метою вбивства американської журналістки

Федеральна прокуратура Нью-Йорка висунула обвинувачення генералу Корпусу вартових Ісламської революції Ірану (КВІР) Рухоллі Базганді та ще трьом особам щодо змови з метою вбивства журналістки «Голосу Америки» Масіх Алінеджад у Брукліні у 2022 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Голос Америки із посиланням на судові документи.

Це перший випадок прямого звинувачення високопосадовця КВІР у змові з метою вбивства американської журналістки іранського походження Алінеджад, яка є критиком політики репресій жінок з боку режиму Ірану.

«Сьогоднішній обвинувальний акт розкриває весь масштаб змови Ірану з метою змусити замовкнути американську журналістку через критику іранського режиму», - заявив директор ФБР Крістофер Рей.

У самому обвинувальному акті Базганді названо бригадним генералом КВІР.

Минулого року Міністерство фінансів США, вводячи санкції проти нього, назвало його співробітником контррозвідки і учасником змов з метою вбивства журналістів та інших осіб, які Тегеран вважає ворогами.

У свою чергу Алінеджад заявила, що ці висунуті звинувачення «показують, на що готова піти іранська влада, щоб змусити замовкнути її критиків».

Зазначається, що невдалий замах на життя журналістки стався через рік після спроби її викрадення у 2021 році. ФБР заявило, що режим в Тегерані намагався вивезти журналістку в Іран.

Після спроби викрадення Алінеджад перебуває під захистом уряду США і часто переїжджає з одного безпечного місця до іншого. При цьому попри погрози, вона відмовляється припиняти свою роботу.

Загалом це не перші висунуті звинувачення, пов'язані зі змовою з метою вбивства Алінеджад.

Раніше федеральні звинувачення в спробі вбивства на замовлення були пред'явлені членам східноєвропейської злочинної організації, що мала зв'язки з Іраном.

МЗС Ірану не відповіло на прохання «Голосу Америки» надати коментар.

Як повідомляв Укрінформ, у США журі присяжних засудило до довічного позбавлення волі колишнього політика Роберта Теллеса з американського штату Невада за вбивство журналіста, який писав критичні статті під час його перебування на посаді.

Источник материала
loader