Прогноз зростання економіки України знижений через наслідки ударів Росії по її енергетиці - МВФ
Прогноз зростання економіки України знижений через наслідки ударів Росії по її енергетиці - МВФ

Прогноз зростання економіки України знижений через наслідки ударів Росії по її енергетиці - МВФ

Останній прогноз МВФ щодо економічного зростання України в 2024-2025 роках був відчутно знижений, насамперед, через руйнування РФ української енергетичної інфраструктури, а також невизначеність щодо подальшого розвитку війни.

Про це заявив у четвер у відповідь на запитання Укрінформу голова Європейського департаменту МВФАльфред Каммер.

«На економічні показники цього року серйозно вплинуло бомбардування енергетичної інфраструктури в Україні, і це погіршує зростання, а також прогнози (на наступний рік – ред.)», - зазначив представник Фонду під час виступу на Щорічних зборах МВФ і Світового банку у Вашингтоні.

Крім того, за його словами, поточна війна, розв’язана РФ, зберігає невизначеність, що впливає на сукупний попит у країні.

Прогноз зростання економіки України знижений через наслідки ударів Росії по її енергетиці - МВФ - Фото 1

«Якщо подивитися на наші прогнози на 2025 рік, ми їх також знизили, і це свідчить про очікування, що війна Росії в Україні продовжуватиметься. Ми припускали, що вона припиниться раніше, але цього не сталося», - пояснив Каммер.

Він додав, що це, знову ж, створює додаткові витрати для української економіки.

Представник МВФ високо оцінив роботу економічної команди в Україні з точки зору підтримки макростабільності, а також збереження зростання та роботи підприємств у нинішньому середовищі. Водночас він відзначив зусилля української влади щодо захисту вразливих верств населення та створення умов для відновлення країни, а також вступу в ЄС у подальшій перспективі.

Як повідомляв Укрінформ, в останньому прогнозі «Перспективи світової економіки» (WEO) Міжнародний валютний фонд погіршив прогнози економічного зростання для України на 2024 рік з 3,2% (у квітневому прогнозі – ред.) до 3,0%. Крім того, Фонд знизив прогноз для ВВП України на 2025 рік – з 6,5% у квітневій доповіді до 2,5% у нинішньому випуску WEO.

Теги по теме
Украина война Экономика МВФ
Источник материала
loader