Європарламент закликає ЄС зменшити газову залежність від Азербайджану
Європарламент закликає ЄС зменшити газову залежність від Азербайджану

Європарламент закликає ЄС зменшити газову залежність від Азербайджану

Депутати Європейського парламенту ухвалили резолюцію, яка засуджує репресії влади Азербайджану проти журналістів, громадських активістів та правозахисників, а також закликає країни ЄС зменшити залежність від поставок азербайджанського газу.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейського парламенту.

«В ухваленій сьогодні резолюції члени Європейського парламенту засудили довгострокові репресії азербайджанського режиму проти активістів, журналістів, опозиційних лідерів та інших людей, у тому числі громадян ЄС, які помітно посилилися напередодні 29-ї Конференції ООН з кліматичних змін (COP29), що має відбутися у Баку з 11 по 22 листопада. Депутати наголосили, що порушення прав людини в Азербайджані є несумісними із його статусом країни-господарки цієї кліматичної конференції», - йдеться в повідомленні.

Європейські політики закликали президентку Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн, а також інших лідерів ЄС, скористатися кліматичною конференцією для того, щоб ще раз нагадати про погані показники країни у дотриманні прав людини. Європарламент закликав владу в Баку зупинити всі форми репресій в Азербайджані та за його межами і звільнити людей, які були свавільно ув’язнені за політично мотивованими обвинуваченнями.

У резолюції Європарламенту міститься також заклик зменшити залежність ЄС від поставок азербайджанського газу.

«Вказуючи на порушення прав людини з боку Азербайджану, а також на ймовірність того, що збільшений імпорт газу з Азербайджану до ЄС може бути, натомість, компенсований для Баку імпортом російського газу, члени Європейського парламенту закликали покласти край залежності ЄС від експорту газу з Азербайджану. Вони також попросили Європейську комісію призупинити дію меморандуму 2022 року про порозуміння та стратегічне партнерство у сфері енергії між ЄС і Азербайджаном», - наголошується у документі.

На додаток резолюція відзначає, що будь-яке партнерство між ЄС і Азербайджаном у майбутньому має бути обумовленим та передбачати дії Баку із звільнення політичних в’язнів, імплементацію правових реформ та покращенням загальної ситуації з дотриманням прав людини в цій країні.

На думку євродепутатів, важливою складовою таких передумов має стати також готовність Азербайджану у дусі доброї волі долучитися до мирних переговорів з сусідньою Вірменією, після азербайджанського наступу в Карабаху у 2023 році.

У цьому контексті Європейський парламент підтвердив повагу до територіальної цілісності як Азербайджану, так і Вірменії, закликав до нормалізації двосторонніх відносин між ними та до швидкого підписання мирної угоди.

«Депутати… закликали до виведення всіх військ Азербайджану з усієї суверенної території Вірменії, з повагою до відповідних рішень Міжнародного суду, та звільнити 23 вірменських військовополонених, що були захоплені під час повернення Азербайджаном регіону Карабаху у минулому році», - йдеться у повідомленні.

Європарламент також закликав всі держави-члени ЄС заморозити поставки усього військового та безпекового обладнання до Азербайджану та зазначив, що подальші військові дії Азербайджану проти Вірменії могли б потягнути за собою «серйозні наслідки».

«За» ухвалення цієї резолюції проголосували 453 депутати Європарламенту, «проти» – 31, ще 89 депутатів утрималися.

Як повідомлялось, раніше під час слухань у Європарламенті єврокомісарка з енергетики Кадрі Сімсон заявила, що Єврокомісія не залучена до обговорення пропозицій щодо постачання азербайджанського газу до ЄС через Україну та не отримувала від Азербайджану запитів про прокачування додаткових обсягів газу понад той обсяг, який вже отримують європейські компанії.

Теги по теме
Евросоюз газ Азербайджан Европарламент
Источник материала
loader
loader