Як відреагує Захід на «братів по зброї» з Росії і КНДР: дайджест пропаганди за 23 жовтня 2024
Як відреагує Захід на «братів по зброї» з Росії і КНДР: дайджест пропаганди за 23 жовтня 2024

Як відреагує Захід на «братів по зброї» з Росії і КНДР: дайджест пропаганди за 23 жовтня 2024

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 23 жовтня 2024 року.

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. Чим «північнокорейська» ескалація загрожує самій Росії
  2. Вояки Кіма обходяться дешевше, ніж «гарматне м’ясо» Путіна
  3. «Генерал Аладін» і злочини Z-армії на Курщині
  4. РПЦ збирає вахтовиків для «порятунку» Авдіївки

Чим «північнокорейська» ескалація загрожує самій Росії

«Є докази того, що в Росії перебувають війська КНДР. Що саме вони роблять? Це ще належить з’ясувати. Це те, у чому нам потрібно розібратися», — заявив 23 жовтня міністр оборони США Ллойд Остін.

НАСПРАВДІ, залучення Москвою вояків КНДР є насамперед показником того, в якому стані насправді знаходиться «друга армія світу». Втім, це не знімає питання, як саме має реагувати Захід на поглиблення співпраці Путіна і Кім Чен Ина?

Швейцарський політолог Андреас Рюеш пише, що Захід насамперед має визнати, що саме європейці та американці своєю політикою умиротворення Путіна фактично спровокували такий розвиток подій. Диктатори на кшталт Путіна чи Кіма відчувають слабкість Заходу і користуються нею. Вони небезпідставно розраховують, що ціна порушення міжнародних норм не виявиться для них аж надто високою. 

Одним із рішень може стати дозвіл Україні використовувати далекобійну західну зброю проти цілей в глибокому тилу Росії. Однак варто подумати і про дзеркальну відповідь: у випадку появи північнокорейських солдатів в зоні так званої «СВО» НАТО має пригрозити розмістити в Україні таку ж кількість своїх військ. Противники послідовної підтримки України можуть назвати такий рішучий крок ескалацією, але інші варіанти не працюють. 

«Звичайно, в умовах війни завжди є варіант чекати і сподіватися на краще. Для урядів, які хочуть приховати від своїх громадян неприємні реалії, це найзручніший варіант. Але для безпеки Європи не варто знизувати плечима, спостерігаючи за тим, як Москва набирає найманців по всьому світу, а тепер навіть залучає армію Північної Кореї», — наголошує Рюеш.

Отож, Путін і Кім свій хід зробили. Тепер настала черга міжнародної спільноти.

Вояки Кіма обходяться дешевше, ніж «гарматне м’ясо» Путіна

Кім Чен Ин отримає щедру винагороду від Путіна. Йдеться не лише про мільярди доларів від нафтових доходів РФ, але й про доступ до російських військових технологій, в тому числі ядерних. У будь-якому випадку КНДР стане ще більшою загрозою не лише для безпосередніх сусідів, як-от Південна Корея та Японія, але й всього світу.

Цікаво, що стосовно своїх вояків Пхеньян НАСПРАВДІ використовує ту ж практику, що й Москва. Південнокорейська агенція Yonhap повідомляє, що за кожного військового Москва платить Пхеньяну близько $2000 на місяць. Яку суму вони отримують на руки, не відомо, але середня місячна зарплата в КНДР становить $3. Тому, в будь-якому випадку «вояки Кіма» обходяться Путіну значно дешевше ніж власне контрактне «гарматне м’ясо».

Крім того, як повідомляє Yonhap, влада Північної Кореї ізолює сім’ї військових, відправлених до Росії, і в самій КНДР про відправлення військ до РФ не повідомляють. За даними агентства, глава південнокорейської розвідувальної служби Чан Хо Чжин доповів, що на базах у РФ вже розміщені 3000 військових із КНДР, а загальної чисельності в 10 тисяч вони досягнуть до грудня. В ГУР очікують, що перші північнокорейські вояки з’являться в Курській області вже найближчим часом.

«Генерал Аладін» і злочини Z-армії на Курщині

До речі, про Курщину. Командир кадирівського «Ахмата» Алаудінов проговорився, що за даними МВС Курської області російські військові скоїли в регіоні 187 злочинів, зокрема вбивства, зґвалтування, грабунок тощо.

Як відреагує Захід на «братів по зброї» з Росії і КНДР: дайджест пропаганди за 23 жовтня 2024 - Фото 1

НАСПРАВДІ, таким чином він відповів на питання Z-блогера Калашнікова про те, чи доходили до нього чутки про «неналежну поведінку» бійців «Ахмата» в тилу.

Дослівно цитата Алаудінова звучить так: «Я перебуваю зараз на курському напрямку. Я відразу ж сходив до начальника УМВС Курської області Віктора Косарєва і поставив йому в лоб запитання: «Які у вас проблеми з «Ахматом»?». Він усміхнувся і відповів: «У нас на території скоєно 187 злочинів військовими. Це вбивства, зґвалтування… Жодного з цих злочинів не скоїли бійці підрозділу «Ахмат».

Зазначимо, Алаудінов офіційно оголошував про прибуття «Ахмата» до Курської області ще 8 серпня. Виходить, що з того часу на підконтрольній РФ частині Курській області Z-солдати скоїли 187 злочинів. Особливо ефектно це зізнання пролунало на тлі російських фейків про «злочини ЗСУ», які буцімто «розстрілюють людей на Курщині й будують концтабори».

Щоправда, про деякі факти Алаудінов все ж не згадав. Наприклад, про те, що вже через 10 днів після прибуття на «курський фронт» «Ахмат» штурмував місцеву крамницю мобільного зв’язку «Мегафон». Z-блогер Альохін тоді підтвердив, що на відповідне відео потрапили двоє кадирівців і що у цих мародерів «є ім’я і прізвище».

Кумедна деталь: грабуючи магазин, спецпризначенець «Ахмату» так і не зміг виламати двері. Це набагато більше говорить про реальні кондиції кадирівців, ніж сотні постановчих Tik-Tok відео, на яких вони щось там «штурмують». До речі, Алаудінов у тому ж інтерв’ю розповів, що постановчі відео знімає вся російська армія й закликав цьому не дивуватись. 

Дивує лише, що цей «генерал Аладін», заяви котрого регулярно спростовують не лише «воєнкори», а й Міноборони РФ, й досі перебуває на посаді. Втім, якщо цю «курську зірку» хтось запалив, це означає, що комусь у Москві вона потрібна. Наприклад, на випадок потреби замінити іншу «зірку», яка мерехтить у Грозному.

РПЦ збирає вахтовиків для «порятунку» Авдіївки

А поки Алаудінов тримає «інформаційний фронт», а північні корейці прямують на фронт реальний, РПЦ просить мешканців РФ вирушити на допомогу мешканцям Авдіївки. Мовляв, «у місті залишилося близько тисячі жителів. Практично всі будинки потребують ремонту». РПЦ запевняє, що організатори «забезпечують витрати на проїзд від Москви і назад, проживання та харчування. Термін зміни від 7 днів».

Як відреагує Захід на «братів по зброї» з Росії і КНДР: дайджест пропаганди за 23 жовтня 2024 - Фото 2

НАСПРАВДІ, це вчергове підкреслює всю глибину гріхопадіння РПЦ, яка благословляла руйнування Авдіївки та десятків інших українських міст, включно із храмами (більшість з яких – православні).

Нищення міст РПЦ цинічно називає «лікуванням». «Будь-яка війна — це неймовірна трагедія. Але коли лікар бере до рук ніж і починає різати очеревину людині, це може сприйматися як убивство, як кровопролиття, але з одним застереженням — ми розуміємо, що це лікар… І таке дійство не називається вбивством, знущанням, а називається лікуванням. Хоча й боляче, хоча й кров», — просторікував у етері телеканалу «Спас» Митрополит Єкатеринбурзький і Верхотурський Євгеній.

Цікаво й те, що в Авдіївку РПЦ кличе саме «волонтерів». Зовсім нещодавно Мінфін РФ повідомляв, що отримав рекордні 118 млрд рублів податкових надходжень з ТОТ України, в держбюджеті РФ-2024 на них закладено 483 млрд рублів. Чому ж тоді мешканців Авдіївки мають рятувати якісь «волонтери»?..

Причини гуманітарної катастрофи — це секрет Полішинеля. У документах Мінфіну РФ не вказано, скільки саме планують витратити окремо на «ДНР», «ЛНР» та інші регіони. Немає жодної конкретики і щодо того, на що саме планують витратити федеральні гроші. Натомість чітко зазначено, що найбільше коштів піде на «діяльність федеральних державних органів», себто на фінансування окупаційних адміністрацій. Москва заклала на цю статтю видатків понад 20 млрд рублів, а ще 84 млрд — на створення «територіальних органів держвлади». На «територіальні органи Слідчого комітету РФ» до 2026 року планують витрачати приблизно по 3 млрд рублів щорічно. «Діяльність генпрокуратури» в «нових регіонах» обійдеться у 5 млрд на рік. Для порівняння: на охорону здоров’я на ТОТ Росія виділила 5,4 млрд рублів — і це сукупно на два роки. Отже, пріоритети Москви зрозумілі. 

Те, що зараз РПЦ скликає волонтерів, щоб вахтовим методом «рятувати» близько тисячі мешканців Авдіївки (до війни у місті мешкало 35 тисяч осіб), свідчить не лише про лицемірство російського священства. Але й про темпи і масштаби розкрадання коштів, котрі Москва нібито виділяє на «відновлення» окупованих територій. Втім, чогось іншого від російських «визволителів» годі було очікувати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader