У Лісабоні Зеленська відкрила меморіальну дошку жертвам Голодомору в Україні
У Лісабоні Зеленська відкрила меморіальну дошку жертвам Голодомору в Україні

У Лісабоні Зеленська відкрила меморіальну дошку жертвам Голодомору в Україні

В столиці Португалії Лісабоні дружина Президента України Олена Зеленська відкрила меморіальну дошку жертвам Голодомору в Україні 1932–1933 років.

Як передає Укрінформ, про це Зеленська повідомила у Фейсбуці.

«Тепер у португальській столиці Лісабон є меморіальна дошка жертвам Голодомору в Україні 1932–1933 років. Сьогодні мала честь відкривати її разом із міським головою Лісабону Карлушем Моедашем та Надзвичайним і Повноважним Послом України в Португальській Республіці Мариною Михайленко», - зазначила Зеленська.

За її словами, парламент Португалії визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу ще у 2017-му. І дуже важливо, що тепер це має ще й матеріальний вияв, який можуть побачити всі жителі та гості країни.

Зеленська підкреслила, що у наших країн немає спільних кордонів, але в нас є дещо більше: багато спільних людей (українців, які приїхали сюди ще до російського нападу та знайшли прихисток після нього). У Лісабоні є проспект України, а в Києві віднедавна є вулиця Португальська – на знак взаємодопомоги між країнами.

«Але найважливіше, що в нас багато спільних цінностей. Головна з них – цінність людського життя. Обидві наші країни набули її не просто так. Ми її усвідомили та вибороли. Обидві наші країни прожили дуже тяжке XX століття, боролися проти диктатур і свавілля. І нині Україна змушена оборонятися вже проти реваншизму та зазіхань тієї самої імперії, яка влаштувала голодомор. Вже правнуки тих, хто пережив штучний голод, мусять рятувати своє життя від російських ракет», - наголосила перша леді.

Вона висловила вдячність мерії Лісабону і всій Португалії за те, що вони розуміють важливість встановлення справедливості, зокрема й історичної, важливість покарання та засудження злочинів, хоч би як давно вони сталися. І наша спільна пам’ять – потужний інструмент для цього.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленська відкрила українську книжкову поличку в муніципальній бібліотеці міста Ешторіл в Португалії.

Фото: Олена Зеленська

Источник материала
loader
loader