Природні "відлякувачі" для гризунів: 5 дієвих порад, як захиститися від щурів та мишей
Природні "відлякувачі" для гризунів: 5 дієвих порад, як захиститися від щурів та мишей

Природні "відлякувачі" для гризунів: 5 дієвих порад, як захиститися від щурів та мишей

Щоб вберегтися від шкідників у першу чергу треба захистити свій сад. Як це зробити – розповіли експерти із боротьби зі шкідниками, пише Woman & Home.

Як відлякати гризунів від свого саду

З настанням холодного сезону гризуни підходять ближче до домівок у пошуках їжі та тепла, тому якщо ви помітили у власному саду щурів та мишей, то діяти потрібно негайно. Річ у тім, що ці шкідники розмножуються дуже швидко, а коли їх стане більше, то й боротися буде складніше.

Не варто поспішати купувати пастки чи отруйні гранули, адже прогнати шкідників можна й природніми способами. По-перше, приберіть всі можливі джерела їжі для щурів та мишей. Опалі фрукти, незакриті сміттєві баки та годівниця для птахів можуть приваблювати гризунів, тому навіть невеликі джерела їжі треба прибрати.

Цікаво. Експерти говорять, що щурів та мишей приваблюють у двори гарбузи та їхнє насіння. Саме вони є справжніми ласощами для гризунів, якими вони не можуть насититися.

Також варто підтримувати сад та території навколо будинку у чистоті. Важливо прибирати опале листя та обрізати рослини не лише з естетичних міркувань, а й з практичних, адже це може приваблювати щурів. Захаращені ділянки у саду можуть стати прихистком чи навіть місцем гніздування для гризунів, тому варто підтримувати чистоту.

Гризуни в саду
Гризуни в саду / Фото Unsplash, David Farkas

Крім того, експерти наголошують, що варто закрити усі дірки та перевірити огорожу. Ви можете бути здивовані тим, через яку малу щілину можуть пролізти щури, тому зовнішні конструкції, як-от сараї, є величезною мішенню для них, які хочуть гніздитися. Тому експерти наголошують, що варто закрити усі діри, встановити нову огорожу, якщо стара потребує заміни, або ж залатати усі діри. До слова, миші можуть проникати через щілини розміром 6 міліметрів, а щури – 10 міліметрів, тому такі незначні дірки можуть подарувати гризунам "вхід" до вашого саду й дому.

Ще одним важливим кроком боротьби з гризунами є закриття усіх сміттєвих баків. Вони повинні мати щільну кришку, щоб гризуни не могли потрапити усередину.

Як не дивно, але боротися з гризунами можна й за допомогою рослин. Ці природні "відлякувачі" щурів та мишей не будуть шкодити тваринам й стануть гарним доповненням саду. Експерти стверджують, що відлякуватимуть гризунів наступні рослини:

  • чорнобривці,
  • м'ята,
  • розмарин,
  • лаванда,
  • нарциси,
  • котяча м'ята,
  • шавлія,
  • лавровий лист.

Аромати цих рослин не подобаються щурам та мишам, тому вони можуть захистити сад від шкідників. Звісно, якщо проблема масова і гризунів дуже багато, то варто шукати інші шляхи, проте такі кроки можуть захистити, якщо проблема не масштабна.

Источник материала
loader
loader