Передбачає достатню кількість кадрів: Ляшко сказав, де проводитимуть нові МСЕК
Передбачає достатню кількість кадрів: Ляшко сказав, де проводитимуть нові МСЕК

Передбачає достатню кількість кадрів: Ляшко сказав, де проводитимуть нові МСЕК

Про це повідомив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. Він наголосив, що абсолютно підтримує рішення РНБО про ліквідацію медико-соціальних експертних комісій.

Рішення про ліквідацію МСЕК

Він зазначив, що торік МОЗ розпочало перевірку обґрунтованості рішень МСЕК про встановлення інвалідності чоловікам у віці від 18 до 60 років, що були прийняті у період дії воєнного стану. Загалом були переглянуті понад 90 тисяч справ; опрацьовано майже 19 тисяч медико-експертних справ.

"Результати цієї співпраці ми всі бачимо останнім часом в ЗМІ у вигляді повідомлень про затримання та вручення підозр. Однак ці результати не є достатніми. Вони не влаштовують ні мене, ні суспільство", – зазначив Ляшко.

Зауважте. Уповноважені органи зобов'язані проводити регулярний перегляд рішень, прийнятих комісіями на всіх рівнях. Це включає повноваження скасовувати рішення, коли це необхідно, розслідувати випадки необґрунтованих рішень, розглядати апеляції та впроваджувати заходи для покращення процесу прийняття рішень. Та, як наголосив Ляшко, очевидно, що ці функції виконувались неналежно.

Моя позиція чітка та однозначна: всі, хто допомагає неправомірно отримати довідки або чинить перешкоди у їх отриманні тим, хто дійсно цього потребує, мають понести відповідальність,
– додав Ляшко.

Відтак МОЗ активізує роботу по всіх зазначених у рішенні РНБО напрямках разом з усіма залученими до процесу реформування МСЕК органами.

Де проводитимуть комісії

Наразі, за словами Ляшка, триває обговорення представленого нами кілька тижнів тому законопроєкту, який передбачає, що медико-соціальна експертиза буде проводитись в кластерних та надкластерних лікарнях. Це дозволить:

  • розв'язати питання достатньої кількості кадрів,
  • запровадити цифрові рішення,
  • змінити порядок фінансування,
  • забезпечити необхідну безбар'єрність.

Міністр пообіцяв детально звітувати про кожен етап та результати впровдження змін.

Теги по теме
Министерство здравоохранения Виктор Ляшко
Источник материала
loader
loader